Belföld

Külkereskedelmi deficitet jelzett Kína

Kína külkereskedelmében a következő években többlet helyett deficit keletkezhet, enyhítve a jüanra nehezedő nyomást. Az amerikai kormány szerint a gyengén tartott kínai valuta kereskedelmi előnyhöz juttatja a kínai termékeket.

Kína azzal, hogy csökkenti az exportőrök adókedvezményeit, és növeli importját az ázsiai országokból, mérsékelheti évek óta élvezett kereskedelmi többletét, sőt, deficit keletkezhet – mondta a központi bank egyik vezető tisztségviselője csütörtökön Pekingben egy gazdasági fórumon. – Jelenleg hiába várja a piac a jüan felértékelődését, de ez meg fog változni a kereskedelmi hiány láttán – mondta a tisztségviselő. A nagy kereskedelmi többlet és felfutó külföldi befektetések is támogatják a jüant, erős a felértékelési nyomás. Kína eddig ellenállt a jüan erősítésére irányuló felhívásoknak, ígéretet tett viszont valutarendszerének megreformálására.


A jüan dollárhoz kapcsolt árfolyama jelenleg 8,28. – Bölcs dolog stabilan tartani a jüant – mondta a kínai bankvezető. Kína külkereskedelmi többlete az első tíz hónapban 14,87 milliárd dollár volt, 40 százalékkal kisebb, mint a tavalyi első tíz hónapban, jóllehet októberben 21 százalékkal nőtt tavaly októberhez képest a többlet. Kína nyersanyagok és alapanyagok iránti farkasétvágya miatt az import az első tíz hónapban 40 százalékkal 333,7 milliárd dollárra nőtt a tavalyi első tíz hónaphoz képest, miközben az export 33 százalékkal 348,6 milliárd dollárra bővült. A kínai álláspont szerint az Egyesült Államokkal folyó kereskedelmében azért van többlet, mert egyre több gyár települ át Kínába az olcsó munkaerő miatt, és ezért nő a késztermékexport az Egyesült Államokba. Miközben az Egyesült Államokkal folyó kereskedelemben a többlet nőtt, addig a szomszédos ázsiai országokkal folyó kereskedelemben a deficit emelkedett – mutatnak rá. Az amerikai kormány az utóbbi hetekben, dömping címén, korlátozásokat rendelt el kínai textiláruk behozatalára, és emelte a kínai tévékészülékek behozatali vámját.


 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik