Belföld

Jó befektetés a filmgyártás – ha a parlament is úgy akarja

A filmtörvény általános vitájával kezdte meg szerdai munkanapját az Országgyűlés. A képviselők előtt fekvő javaslat alapján 10 százalékos adókedvezményt kapnának azok a hazai és külföldi befektetők, akik a magyarországi filmgyártásba invesztálnak.

A filmtörvény általános vitájának egyik legfontosabb eleme, hogy a gyártásra fordított pénzek tíz százaléka adóalap csökkentő lesz. A filmeket normatív alapon segítik majd, vagyis a korábban közönségsikert aratott filmek készítői többet kaphatnak, mint a többiek, és hasonló elbírálásban részesülnek a jelentős művészi értékű művek alkotói is.

Ezután folytatódik a forrásmegosztásról szóló törvényjavaslat részletes vitája. Az alkotmánybírósági határozat miatt szükséges törvényben rögzítik majd azt a számítási módszert, amely normatív alapon osztja majd el a központi költségvetésből származó összegeket a főváros és a kerületek között.

Eztán a közbeszerzési törvény változtatásának vitája kerül a ház elé, hiszen május elsejétől megnyílik a közösség összes cége előtt a magyar piac és a hazai vállalatok is pályázhatnak majd bármely tagországnál. Új elem, hogy lesznek úgynevezett független közbeszerzési szakértők, akik segíthetnek az eljárások lefolytatásában. Illetve létrehozzák a békéltetés intézményét is, mellyel csökkenhet a közbeszerzési döntőbizottság munkája.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik