Belföld

Az európaiak szerint sok a reklám és unalmas

„Túl sok és unalmas" - így summázható Európa polgárainak reklámokról alkotott ítélete. Leginkább a spanyoloknak terhes a sok hirdetés, legkevésbé pedig a briteket zavarja. A legnagyobb kétellyel az olaszok, csehek és szlovákok fogadják az áruk és szolgáltatások dicséretét – derül ki egy most napvilágot látott elemzésből.

Mind a közép- és kelet-, mind a nyugat-európaiak egyetértenek abban, hogy egyrészt túl sok reklámmal konfrontálódnak, másrészt az általuk kívánatosnak mondott szórakoztató elemmel csak nyomokban találkoznak. A GfK Piackutató Intézet 21 országban végzett felmérésére alapozva azt írja, hogy a spanyolok 92 százaléka tartja terhesnek a sok hirdetést, de az oroszokat és olaszokat is érzékenyen érinti a műfaj.

Engedékenyebben ítélik meg a helyzetet az osztrákok, finnek, britek és szlovének, mivel csak kétharmaduk szerint túlzott a reklám-mennyiség. Sőt, Nagy-Britanniában és Romániában a megkérdezettek 12 százaléka még több hirdetéssel szeretne találkozni.

Általában elmondható, hogy minél szórakoztatóbb a reklám, annál kevésbé zavarja az embereket zavarja. A közhangulatot a reklámok szórakoztató szerepére vonatkozó válaszok tükrözik. Az összesen 21 vizsgált európai országból 14-ben a megkérdezettek 60 százalékánál kevesebben állítják azt, hogy a reklám szórakoztató. Különösen a csehek, olaszok, németek, szlovákok és oroszok szerint unalmasak a reklámok.

Egészen más a britek véleménye. Ugyanis 73 százalékuk számára szórakoztatók a hirdetések. De a szlovének 71, és a portugálok 70 százaléka szintén pozitívan vélekedik.

Magyarországra ezt a kutatást sajnos nem terjesztették ki.

A megkérdezettek több mint fele a 21 országból 18-ban mondta azt, hogy a reklám hasznos információkat ad az új termékekről. A finnek és szlovének 80 százalékot meghaladó része becsüli nagyra a reklám tájékoztató szerepét. A németek 54 százalékos mutatóval a középmezőnyben foglalnak helyet.

Csak Csehországban és Szlovákiában, valamint Olaszországban vonják kétségbe sokan, hogy a hirdetések segítséget adnának az ajánlott termékről való tájékozódáshoz.

Általában fény, luxus és szép emberek ösztönöznek vásárlásra. A svédek 91, görögök 89 és a spanyolok 87 százaléka gondolja azt, hogy a reklámozás hatékony.

Az olaszok és oroszok 50 százaléknál valamivel nagyobb része, s a csehek 42 százaléka azt a felfogását hangoztatja, hogy a reklám olyan álvilág bemutatásával akar vásárlásra ösztönözni, ami nem feltétlenül szükséges. A németek 63 százaléka vélekedik úgy, hogy a hirdetés adott termék vásárlásra ösztönöz.

Ajánlott videó

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.