Belföld

Bérben védenénk Szlovénia légterét

admin

2003. 11. 26. 09:04

Tárgyalások kezdődtek Magyarország és Szlovénia katonai vezetői között arról, hogy a jövőben magyar vadászrepülőgépek védenék déli szomszédunk légterét is – írja a Népszabadság. A megbeszéléseket a szlovén fél kezdeményezte.

Azért jöhet szóba ez a megoldás, mert a jövőre a NATO-tagjává váló Szlovénia csak harci helikoptereket használ, vadászrepülőgépeket nem, és költséges vásárlást sem tervez. A magyar légtér védelmében amúgy is 24 órás készültségben álló vadászgépek riasztás esetén percek alatt déli szomszédunk fölé érhetnének. A gépek üzemeltetési költségeihez hozzájárulna Szlovénia. Az elképzelés gazdasági összefüggéseinek vizsgálatára a két ország közös munkacsoportot hoz létre.

A NATO által is támogatott szlovén–magyar–olasz összefogásnak magyar belpolitikai akadálya lehet. A Szlovénia feletti járőrözéshez, a rendszeres határátlépésekhez módosítani kellene a magyar alkotmányt és számos jogszabályt – természetesen kétharmados többséggel. Az ellenzék több nyilatkozatában jelezte, hogy Magyarország védelmére nem tartja kielégítőnek a tervezett leépítések után a hadsereg létszámát.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Mérk, 2017. április 4.
Koncányi Zsoltné, a Nő az esély című program tanulója viszi a tisztálkodáshoz szükséges eszközöket a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Harmónia Egyesített Szociális Intézményben Mérken 2017. április 4-én. Nő az esély címmel 7,5 milliárd forint keretösszegű pályázati program indult áprilisban mintegy kétezer, nagyrészt roma nő és pár férfi képzésének és foglalkoztatásának segítésére.
MTI Fotó: Balázs Attila
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.