Belföld

Protekcionista bástyákat emel az Egyesült Államok

Az Egyesült Államok újabb protekcionista lépésre szánta el magát. Most négy kínai vállalat által gyártott televízió készülékek árát találta indokolatlanul alacsonynak, ezért 28-46 százalékos büntető vámot vetett ki rájuk. Az amerikai kereskedelmi minisztérium az elmúlt héten a kínai textil importot részesítette hasonló elbánásban.

Ázsiában egyre inkább rossz szemmel nézik a piacok az Egyesült Államok nyílt protekcionista lépéseit. Az amerikai televízió gyártók és dolgozóik szakszervezetei az utóbbi időben egyre hangosabban tiltakoztak a Kínából és Malajziából származó készülék import ellen, amely 2002-re elérte a 2,65 millió darabot, holott két évvel korábban még csak 210 ezer volt. Az amerikai Five Rivers Electronic Innovations LLC elnöke, Tom Hopson szerint a dömping egy teljes iparág megsemmisítésével fenyegeti az amerikai gazdaságot.

A szórakoztató elektronikai berendezéseket gyártó kínai vállalatok fontos beszállítói lettek az elmúlt években az olyan nagy amerikai áruház láncoknak, mint a Wal-Mart, ami jelentős mértékben hozzájárult a rekord összegű, 103 milliárd dolláros amerikai kereskedelmi deficit kialakulásához Kína viszonylatában. Az amerikai hatóságok ezért hosszabb ideje nyomást gyakorolnak Kínára nemzeti valutája, a jüan árfolyamának a megemelésére, ami enyhíthetné a kereskedelmi mérlegre és az amerikai gyártókra gyakorolt nyomást.

Egyes vélemények szerint az amerikai protekcionista lépések Bush elnök újraválasztásának elősegítését szolgálják. A büntető vámok a TCL International Holdings, a SichuanChanghong Electronic Co, a Shenzhen Konka Group Co Ltd és a Xiamen Overseas Chinese Electronic Co Ltd. termékeit érintik. A TCL International Holdings részvénye két százalékot esett a hongkongi kereskedelemben a hír hallatán emelkedő piaci trend környezetében. A cég nemrégiben alakította meg a francia Thomson SA közreműködésével a világ legnagyobb televízió készülék gyártó közös vállalkozását.

A kínai textilek importja ellen hozott büntető intézkedéseket követően lemondták amerikai bevásárló körútjaikat kínai szója, gyapot és kukorica nagykereskedő vállalatok, és Peking jelezte szándékát ellenintézkedések meghozatalára is.

Az amerikai nemzetközi kereskedelmi bizottság elmúlt heti határozataiból ítélve a következő büntető vámokat a Kínából származó acélcsövekre és bútorokra vetik majd ki.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik