Belföld

Norvég hacker ajándéka a zenetöltőknek

A DVD-k másolásvédő kódjának feltörésével hírnevet szerző norvég fiatalember, DVD Jon ezúttal egy olyan szoftvert tett közzé az interneten, amely lehetővé teszi, hogy az Apple iTunes online zeneáruházának látogatói feltörhessék a DRM technológiát, amely a zenefájlok letöltését akadályozza meg.

A QTFairUse elnevezésű fájlhoz a linket egy blogban tették közzé, melyet Jon Lech Johansen, alias DVD Jon tart karban. Amikor a programot a kompilálás után futtatják, lehetővé teszi az iTunes felhasználójának, hogy nyersmásolatokat készítsen azokból a számokból, amelyek az Apple MPEG-4 Advanced Audio Coding (AAC) szabványát használják. A QT FairUse kódhoz mellékelt tájékoztató szerint a program segítségével a felhasználó ki tud nyitni és le tud játszani egy AAC állományt az Apple ingyenes QuickTime médialejátszó szoftverével, majd a nyers AAC adatokat el tudja menteni a számítógépére.

A Johansen által közzétett kód használata azonban komoly technikai tudást igényel, olvasható az Apple vitafórumán, a macrumors.comon. A fájlt ugyanis lefordítatlan C kódban tették közzé, amit futtatás előtt még le kell fordítani. Továbbá a másolás során fontos információk vesznek el, melyeket a legtöbb médialejátszó megkövetel, vagyis a lemásolt fájlt azonnal nem lehet lejátszani. A macrumors.com látogatói szerint a program meglehetősen egyszerű – mindössze 200 sor -, és egyszerűen úgy módosítja a QuickTime alkalmazást, hogy a fájl kódolatlan adatait lejátszás közben mentse a merevlemezre.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik