Belföld

Nem tudni mekkora lesz a BKV tarifaemelés

Továbbra sem tudni, mennyivel emelkednek jövőre a BKV tarifái, miután tegnap a főpolgármesteri kabinet után a városüzemeltetési bizottság sem döntött a közlekedési társaság előterjesztéséről – írja a Népszabadság.

A BKV három javaslatot dolgozott ki: az első szerint januártól 13, július 1-jétől pedig további öt százalékkal, a második és a harmadik elképzelés szerint is hasonló időzítéssel történne a drágulás, de 16 plusz hét, valamint húsz plusz öt százalékkal. Ez tehát azt jelenti, hogy a BKV legmagasabb emelési javaslata alapján jövőre összesen huszonöt százalékkal drágulnának a viteldíjak. Minderről Lakos Imre, a bizottság szabad demokrata elnöke tájékoztatta lapunkat.

Elmondta: a számítások szerint az első variációval 3,8, a másodikkal 4,5, míg a harmadikkal 4,8 milliárdos többletbevételhez juthatna a BKV. Csakhogy ezek az összegek önmagukban nem oldják meg a társaság súlyos gondjait, így a nagy vita ellenére végül nem döntött a bizottság. A bizottsági elnök szerint nem lehet tudni, hogyan foglal majd állást a Fővárosi Közgyűlés, bizonyos viszont, hogy az idén még egyetértési joga van a Pénzügyminisztériumnak is.

Hasonlóan nagy vita alakult ki a grémium tegnapi ülésén, de döntés a hulladékkezelési díjak emeléséről sem született. Ennek oka, hogy a 14,9 százalékos növekedés magában foglalná a szelektív hulladékgyűjtési program elindítását, amely jövőre 600 millió forintot tenne ki. De ha ez az összeg nem a díjemelés része lenne, a tarifa emelkedése nem érné el a tíz százalékot.

Döntöttek viszont a távhődíjakról, ami gyakorlatilag az idei gázáremelés „leképezése” – fogalmazott a szabad demokrata politikus. Mint mondta, mostantól a távhő tarifája is kettéválik lakossági és nem lakossági részre. A háztartások január 1-jétől továbbra is az ideivel azonos áron kapják a fűtést, az intézmények és a nem lakás célját szóló helyiségek azonban mintegy húszszázalékos emeléssel kénytelenek szembenézni, ha a Fővárosi Közgyűlés is támogatja. Szintén a közgyűléstől függ, de a bizottság támogatja a temetői díjakra tett javaslatot. E szerint egy átlagtemetés ára az ideinél hat-hét százalékkal kerül majd többe, ami Lakos Imre szerint nagyjából inflációkövető lesz. A bizottság támogatja a Cséry-telepi komposztlerakó beruházási célokmányát, hiszen a csepeli központi szennyvíztisztító egyik fontos társberuházásáról van szó.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik