Belföld

Iraki magyar haláleset: semmi sem biztos

A Külügyminisztériumnak (KüM) nincsenek megerősített, hivatalos információi arról, hogy az Irakban elhunyt magyar állampolgár mellett, az általa vezetett autóban utaztak-e mások is - mondta Tóth Tamás külügyi szóvivő kedden az MTI-nek. A KüM pontosan azért döntött úgy, hogy saját vizsgálóbizottságot, két diplomatát küld ki Irakba, mert nem hivatalos és meg nem erősített forrásokból is tájékozódik.

E forrásokból szintén hallott olyan információkat, hogy a 27 éves magyar férfi mellett mások is utaztak az autóban – mondta a szóvivő. A közszolgálati tévé Híradójának információi szerint a győri fiatalember munkatársait szállította, amikor amerikai katonák tüzet nyitottak autójára; a kocsiban utazó négy iraki állampolgár közül ketten meghaltak, ketten pedig megsebesültek.

A külügyi szóvivő szavai szerint a magyar médiában történtek is jól mutatják, hogy számos bizonytalansági tényező van, hiszen az első híradás egy, a második kettő, a harmadik hír pedig már négy Varga-Balázs Péter mellett utazó irakiról számolt be. “Pontosan ez a bizonytalanság az ami arra sarkallja a Külügyminisztériumot, hogy a helyszínen tájékozódjon” – mondta Tóth Tamás.

A szóvivő hangsúlyozta: az Irakba kiküldött magyar bizottság hazaérkezéséig és jelentéséig a Külügyminisztérium “semmit nem tud sem megerősíteni, sem cáfolni”. Tóth Tamás szólt arról, hogy a diplomaták néhány napos mandátumot kaptak, ami a helyi viszonyok függvényében változhat. A tárca a misszió pontos időtartamáról, résztvevőiről, a tájékozódás irányáról nem kíván részleteket elárulni, mert “Irak nem egy konszolidált, nem egy biztonságos ország” – jegyezte meg.


 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik