Belföld

Húszéves rekordot döntött az amerikai gazdasági növekedés

admin
admin

2003. 11. 25. 15:58

A második előzetes becslés szerint az USA harmadik negyedévi hazai összterméke éves szintre kivetítve 8,2 százalékkal nőtt, ami 19 éve a legnagyobb mértékű emelkedés. Minedez az alacsony kamatok és a jelentős adócsökkentések hatására következett be. Az első becslés 7,2 százalékos növekedést jelzett.

Az amerikai gazdaság 1984 óta nem mutatott fel hasonló növekedési ütemet, akkor a bővülés dinamikája 9,0 százalék volt éves kivetítésben. Az elemzők 8,0 százalékos GDP-emelkedésre számítottak a második negyedévi 3,3 százalékos növekedés után. Az idei első negyedévi és a tavalyi utolsó negyedévi hazai össztermék egyaránt 1,4 százalékkal bővült.

A második előzetes becslés szerint a fogyasztói kiadások ugyancsak erőteljesen, 6,4 százalékkal bővültek. Ez a becslés azonban alacsonyabb, mint az első, 6,6 százalék volt. Ugyanakkor az üzleti célú beruházások 14,0 százalékkal növekedtek az előző becslésben valószínűsített 11,1 százalék helyett.

Elemzők egybehangzó véleménye szerint a 8,2 százalékos ütem nagyon erős, de beárnyékolja a dollár gyengesége, amely kevéssé reagál az amerikai gazdaság legutóbbi jó makromutatóira. A kedden ismertetett GDP adat alátámasztja a kormány várakozásait, az adócsökkentések gazdaságélénkítő hatására vonatkozóan. A kongresszus tavasszal hagyta jóvá a Bush kormányzat 350 milliárd dolláros adócsökkentési tervét.

Az amerikai külkereskedelmi hiány mérséklődése ugyancsak hozzájárult a harmadik negyedévi hazai össztermék erőteljes növekedéséhez, miután az amerikai termékek és szolgáltatások eladása a GDP-nél nagyobb mértékben, 7,8 százalékkal, 25 éve nem látott gyors ütemben nőtt. Eközben a kormányzati kiadások bővültek, míg a védelmi célokra költött összegek stagnáltak a második negyedévi jelentős bővülés után.

A fogyasztói árindex a harmadik negyedévben – az élelmiszer és energiaárak nélkül számolva – éves szinten 1,8 százalékra nőtt a második negyedévi 1,1 százalékról és ez visszafogta a deflációs veszélyt, aminek a kockázatára az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed május óta figyelmeztet. Elemzők hétfőn feljavították az Egyesült Államok jövő évi hazai össztermék növekedésével kapcsolatos előrejelzésüket. A Fed philadelphiai igazgatósága által végzett felmérésben 34 szakértő vett részt, aki az idei amerikai GDP növekedés-várakozásukat 2,3 százalékról 2,9 százalékra emelték elsősorban a vártnál jóval nagyobb 3. negyedévi gazdaságbővülés hatására. A jövő évre a szakértők 4,3 százalékos gazdasági erősödést várnak éves szinten a három hónapja becsült 3,7 százalékkal szemben.

A dollár árfolyama az adatok közzétételét követően 1,1795-re erősödött az euróhoz képest a korábbi egy euró=1,1805 dollárról. A dollár jenhez viszonyított árfolyama 110,0 jenre nőtt.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

LAS VEGAS, NEVADA - OCTOBER 10:  LeBron James #23 and Lance Stephenson #6 of the Los Angeles Lakers celebrate after James made a shot against the Golden State Warriors and was fouled during their preseason game at T-Mobile Arena on October 10, 2018 in Las Vegas, Nevada. The Lakers defeated the Warriors 123-113. NOTE TO USER: User expressly acknowledges and agrees that, by downloading and or using this photograph, User is consenting to the terms and conditions of the Getty Images License Agreement.  (Photo by Ethan Miller/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.