Belföld

Húszéves rekordot döntött az amerikai gazdasági növekedés

A második előzetes becslés szerint az USA harmadik negyedévi hazai összterméke éves szintre kivetítve 8,2 százalékkal nőtt, ami 19 éve a legnagyobb mértékű emelkedés. Minedez az alacsony kamatok és a jelentős adócsökkentések hatására következett be. Az első becslés 7,2 százalékos növekedést jelzett.

Az amerikai gazdaság 1984 óta nem mutatott fel hasonló növekedési ütemet, akkor a bővülés dinamikája 9,0 százalék volt éves kivetítésben. Az elemzők 8,0 százalékos GDP-emelkedésre számítottak a második negyedévi 3,3 százalékos növekedés után. Az idei első negyedévi és a tavalyi utolsó negyedévi hazai össztermék egyaránt 1,4 százalékkal bővült.

A második előzetes becslés szerint a fogyasztói kiadások ugyancsak erőteljesen, 6,4 százalékkal bővültek. Ez a becslés azonban alacsonyabb, mint az első, 6,6 százalék volt. Ugyanakkor az üzleti célú beruházások 14,0 százalékkal növekedtek az előző becslésben valószínűsített 11,1 százalék helyett.

Elemzők egybehangzó véleménye szerint a 8,2 százalékos ütem nagyon erős, de beárnyékolja a dollár gyengesége, amely kevéssé reagál az amerikai gazdaság legutóbbi jó makromutatóira. A kedden ismertetett GDP adat alátámasztja a kormány várakozásait, az adócsökkentések gazdaságélénkítő hatására vonatkozóan. A kongresszus tavasszal hagyta jóvá a Bush kormányzat 350 milliárd dolláros adócsökkentési tervét.

Az amerikai külkereskedelmi hiány mérséklődése ugyancsak hozzájárult a harmadik negyedévi hazai össztermék erőteljes növekedéséhez, miután az amerikai termékek és szolgáltatások eladása a GDP-nél nagyobb mértékben, 7,8 százalékkal, 25 éve nem látott gyors ütemben nőtt. Eközben a kormányzati kiadások bővültek, míg a védelmi célokra költött összegek stagnáltak a második negyedévi jelentős bővülés után.

A fogyasztói árindex a harmadik negyedévben – az élelmiszer és energiaárak nélkül számolva – éves szinten 1,8 százalékra nőtt a második negyedévi 1,1 százalékról és ez visszafogta a deflációs veszélyt, aminek a kockázatára az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed május óta figyelmeztet. Elemzők hétfőn feljavították az Egyesült Államok jövő évi hazai össztermék növekedésével kapcsolatos előrejelzésüket. A Fed philadelphiai igazgatósága által végzett felmérésben 34 szakértő vett részt, aki az idei amerikai GDP növekedés-várakozásukat 2,3 százalékról 2,9 százalékra emelték elsősorban a vártnál jóval nagyobb 3. negyedévi gazdaságbővülés hatására. A jövő évre a szakértők 4,3 százalékos gazdasági erősödést várnak éves szinten a három hónapja becsült 3,7 százalékkal szemben.

A dollár árfolyama az adatok közzétételét követően 1,1795-re erősödött az euróhoz képest a korábbi egy euró=1,1805 dollárról. A dollár jenhez viszonyított árfolyama 110,0 jenre nőtt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik