Belföld

Tiltakozik a TEBÉSZ az Amstel-Brau-Raiffeisen triumvirátusa ellen

A Tőzsdei Egyéni Befektetők Érdekvédelmi Szövetsége (TEBÉSZ) felszólítja a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletét (PSZÁF), hogy törvényi kötelezettségének eleget téve, azonnali intézkedéssel állítassa le, valamint súlyának megfelelően szankcionálja az AMSTEL Rt. - Brau Rt. - Raiffeisen Értékpapír Rt. triumvirátusnak a Fővárosi Bíróság végzésével szembehelyezkedő, szándékosan törvénysértő tevékenységét - tudta meg a FigyelőNet a TEBÉSZ közleményéből.

E három cég, ez ügyben megnyilvánuló összehangolt piaczavaró viselkedése nagymértékben veszélyezteti a magyar tőkepiac tekintélyét és biztonságos működését. A TEBÉSZ szerint, a közigazgatási bíróság belépésével az Amstel ügy, immár elért abba a stádiumba, amikor már a PSZÁF-nek is fel kell hagynia a Heineken söripari cégcsoport törvénysértéseit néha hallgatólagosan, néha azonban tevőlegesen is támogató hozzáállásával.

A TEBÉSZ álláspontja szerint, a Raiffeisen Értékpapír Rt., az Amstel Sörgyár Rt. Magyarország és a Brau Union Hungária Sörgyárak Rt. vezetői azzal, hogy az általuk már két hete teljes terjedelemben ismert, felfüggesztésről szóló bírósági végzés szövegével és szellemével ellentétesen cselekszenek, tőkepiaci csalást követnek el. Az elmúlt hét végén ugyanis, még mind a három cégnél a vételi ajánlat érvényességéről tájékoztatták az érdeklődőket és a részvények felajánlását javasolták. A Brau Rt. ezen kívül azzal, hogy a már két hete birtokában lévő bírósági végzés szövegéből részvénye árfolyamára vonatkozó lényeges információt – a vételi ajánlatot engedélyező PSZÁF határozat felfüggesztődésének tényét – elhallgatta, megsértette a Tpt. és a BÉT rendkívüli tájékoztatási kötelezettséget előíró rendelkezéseit.

A bíróság dönt


A felügyelet álláspontja szerint a bírósági ítélet lesz mérvadó arra nézve, hogy hatályos-e a Brau Rt. részvényeire tett nyilvános vételi ajánlat, miután az ajánlatot jóváhagyó felügyeleti határozatot jogi úton megtámadta a Tőzsdei Egyéni Befektetők Érdekvédelmi Szövetsége (Tebész). A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) hétfőn azt közölte, hogy megkapta a Fővárosi Bíróságtól a Tőzsdei Egyéni Befektetők Érdekvédelmi Szövetségének (Tebész) keresetével kapcsolatos végzést.


A felügyeletnek tudomása van tehát a peres eljárásról, amelyben az érdekvédelmi szövetség a Brau Rt.-ben történt befolyásszerzéssel kapcsolatos felügyeleti határozatok, köztük az Amstel Rt.-nek a Brau részvényekre tett nyilvános vételi ajánlatát jóváhagyó határozat  hatályon kívül helyezését kérte a bíróságtól. A PSZÁF azonban a bírósági ítéletig nem kíván állást foglalni az ügyben, álláspontja szerint a felügyeletnek a bíróság előtt van módja arra, hogy bizonyítsa: mindenkor törvényesen járt el. A Tebész értelmezése szerint “a vételi ajánlatot jóváhagyó felügyeleti határozat a törvény erejénél fogva, a kereset benyújtásának napján automatikusan felfüggesztésre került.”


 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik