Belföld

Néhai Tudjman elnök pártja győzött a horvát választásokon

admin

2003. 11. 24. 14:47

A Horvátországot függetlenségre vezető és később elszigeteltségbe taszító, Franjo Tudjman alapította jobboldali nacionalista Horvát Demokratikus Közösség (HDZ) győzelmét hozta a függetlenség 1991-ben történt kikiáltása óta tartott negyedik horvát parlamenti választás a hétfő hajnalban közzétett nem hivatalos eredmények szerint.

 Szoros verseny

A szavazatok csaknem 96 százalékának összeszámlálása után közreadott legfrissebb, nem hivatalos eredmények szerint a két nagy párt, a HDZ és az Ivica Racan miniszterelnök vezette Horvátországi Szociáldemokrata Párt (SDP) közötti verseny valamivel szorosabbá vált – jelentette Bencze Lajos, az MTI zágrábi tudósítója. 
 

A nacionalista pártot vezető Ivo Sanader és a horvát napilapok máris végérvényes győztesnek kiáltották ki a HDZ-t. A hírügynökségek által idézett szakértők sem kételkednek abban, hogy a már ismert eredmény alapján a párt joggal számíthat kormányalakítási megbízatásra, miután a kis pártokkal társulva akár 75 mandátumos többséget is szerezhet a 151 fős parlamentben.


A HDZ nem változtat a külpolitikán


Sanader “ragyogó győzelemről” beszélt, a párt szóvivője pedig bejelentette, hogy hétfőn megkezdődtek az egyeztető tárgyalások a lehetséges koalíciós partnerekkel. Sanader első nyilatkozataiban hangsúlyozta, hogy pártja elkötelezett “a demokrácia, a jog uralma, az emberi jogok és a kisebbségi jogok” érvényre jutása mellett, és a szerb kisebbség kormányzati képviseletét sem tartotta kizártnak. Hozzátette, hogy Horvátország változatlanul teljesíteni fogja vállalt nemzetközi kötelezettségeit, beleértve a hágai Nemzetközi Törvényszékkel való együttműködést. A HDZ vezetője szerint nem lesz változás Horvátország NATO- és európai uniós csatlakozási törekvéseiben sem.

A kormányzó pártnak Zágráb és Isztria maradt 


Az országos választási bizottság közölte, hogy a HDZ a 10 választókörzetből továbbra is nyolcban jobb az SDP-nél és koalíciós partnereinél, időközben azonban veszített 1 képviselői helyet, amelyet az SDP nyert el. Az első nem hivatalos értékelések szerint a HDZ-nek így 61 parlamenti képviselője lehet, az SDP-nek pedig 3 koalíciós partnerével (IDS, Libra, LS) 44. Az SDP egyedül az Isztria-félszigeten aratott győzelmet és Zágrábban áll még szoros versenyben.


A korábbinál kevesebben szavaztak


 Alacsony részvétel

Most volt a legalacsonyabb a választók részvételi aránya, 66 százalék adta le voksát a függetlenség kikiáltása után tartott első parlamenti választás 85 százalékos részvételi arányához képest.  

Az eddigi balközép kormányzó koalícióban volt néppárt (HNS) egy koalíciós partnerével 11 parlamenti helyre számíthat, a parasztpárt (HSS) 9-re, a jobboldali jogpárt (HSP) egy koalíciós partnerével 8-ra. Továbbra sem hivatalos értékelés szerint összesen 11 párt lépi át a parlamenti küszöböt és kerül be a nemzetgyűlésbe. A külföldön élő horvátok választókörzetéből a mostani eredményekből úgy tűnik, hogy valószínűleg csak 5 HDZ-képviselő bejutása várható. Az egész Horvátország területére kiterjedő kisebbségi választókörzetben magyar részről a voksok 41,97 százalékával vezető Ádám Jenő tanár, a Horvátországi Magyarok Demokratikus Közösségének (HMDK) jelöltje mögé szorosan fölzárkózott Sója Dénes hercegszőlősi járási előjáró, a Magyar Egyesületek Szövetsége (MESZ) jelöltje, de a horvát hírközlő szervek továbbra is biztosra veszik Ádám győzelmét. Újabb adatokat hétfő délre ígért a horvát választási bizottság.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

(FILES)(COMBO) This combination of file pictures created on May 10, 2018 shows US President Donald Trump during a rally at Total Sports Park in Washington, Michigan on April 28, 2018, and a photo released from North Korea's official Korean Central News Agency (KCNA) on April 21, 2018 of North Korean leader Kim Jong-Un delivering a speech while attending the Third Plenary Meeting of the Seventh Central Committee of the Workers' Party of Korea in Pyongyang.

US President Donald Trump told North Korean leader Kim Jong-Un on May 24, 2018, in letter that the Singapore summit will not take place. / AFP PHOTO / AFP PHOTO AND KCNA VIA KNS / Mandel Ngan AND - /  - South Korea OUT / REPUBLIC OF KOREA OUT   ---EDITORS NOTE--- RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO/KCNA VIA KNS" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS
THIS PICTURE WAS MADE AVAILABLE BY A THIRD PARTY. AFP CAN NOT INDEPENDENTLY VERIFY THE AUTHENTICITY, LOCATION, DATE AND CONTENT OF THIS IMAGE. THIS PHOTO IS DISTRIBUTED EXACTLY AS RECEIVED BY AFP.  /
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.