Belföld

A lett milliomosok az oroszokon szedik meg magukat

A hamarosan az EU-ba lépő Lettországban mintegy 300 üzletember tartozik a vagyonosok, azaz itt az egymillió dollárnál több magántőkével rendelkezők közé - derül ki egy helyi magazin, a Klubs írásából. Azt is felfedi, hogy a szállítás, az energia, a bankszektor, az ingatlanüzlet termelte ki a balti országban a leggazdagabbakat, de nagyon fontos volt, hogy oroszországi kapcsolatokkal rendelkezzenek.

Emellett messze nem volt mellékes a politikai tőke, hiszen több volt kormánytag, így miniszterelnök-helyettesek is tagja a lett szupergazdagok körének, például egyikül egy étteremlánccal. A lett milliomosok, mivel országuk Oroszország és a Nyugat
közötti tranzitállamnak is tekinthető, zömmel oroszországi üzleti szálakkal alapozták meg szerencséjüket, kihasználva a még a közös történelmi időkből, azaz a Szovjetunióból származó kapcsolatokat. Sokan bevallják, hogy sehova sem jutottak volna, ha nem ápoltak volna valamilyen gazdasági kapcsolatot Oroszországgal.

Az olajforgalmazás és az ingatlanügyletek két fő lenyomata ezeknek a kapcsolatoknak. Ugyanakkor van olyan lett dollármilliomos, aki a szovjet korszak végén kezdett virággal foglalkozni, s mára ebből szerzett jelentős vagyont. Van olyan is, aki viszont a volt Szovjetunió államaiban értékesít éttermi technológiát, de már Norvégiába és Kanadába is eljutott vállalkozásával.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik