Belföld

Grúzia a forradalom szélén? – az ENSZ főtitkár is aggódik

Grúzia legnagyobb ellenzéki pártjának vezetője, Mihail Szaakasvili vértelen forradalomról beszélt hívei előtt, miközben a jelenlegi grúz vezetés eltaposásáról szónokolt Tbilisziben, a fővárosban, ahol folytatódnak a tiltakozások a választási eredmények állítólagos meghamisítása miatt.

A hivatalos választási eredmények szerint Eduard Sevardnadze jelenlegi elnök támogatói kapták a legtöbb szavazatot, az ellenzék azonban kétségbe vonja az összesítések hitelességét – írja a BBC.

Az újonnan megválasztott parlamentnek egyébként szombaton kellene először üléseznie. Az ENSZ főtitkára, Kofi Annan “maximális visszafogottságra” intette a politikai vezetőket Grúziában, és politikai rendezést sürgetett. Annan nyilatkozata szerint folyamatosan követi a november másodikai választások óta kialakult helyzetet Grúziában. A főtitkár szerint a helyzetet érdeklődéssel és aggodalommal figyeli a nemzetközi szervezet.

Az utóbbi napok grúz politikai fordulataihoz tartozik az is, hogy Sevardnadze eddigi egyik legszorosabb szövetségese, a grúz biztonsági tanács elnöke, Tedo Dzsaparidze is arra utalt, hogy esetleg csalás történt a választásokon, s meg kéne ismételni a szavazást.

Az ellenzéken és Dzsaparidzén kívül egyébként a nemzetközi megfigyelők is arra figyelmeztettek, hogy a választások eredményét utólag is befolyásolhatták.

Időközben a rohamrendőrség lezárta a parlamenthez vezető utakat és az elnöki épületeket, miután vidékről buszokkal szállította az ellenzék több ezer hívét, a tüntetőket Tbiliszibe.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik