Belföld

Várhatóan a jövő héten nevezik ki a KSH új elnökét

Értelemszerűen tudok arról, hogy én leszek a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) új elnöke, ám a terveimről és az elképzeléseimről nem szívesen nyilatkozom azelőtt, hogy a jövő héten hivatalosan, papíron is megkapom az erről szóló értesítést - mondta Pukli Péter pénteken az MTI-nek.

Pukli Péter jelenleg a KSH statisztikai főtanácsadója, egyben a szegedi tudományegyetem számviteli tanszékének vezetője. Korábban, 1996 és 1998 között a KSH gazdaságstatisztikáért felelős elnökhelyettese volt. Orbán Viktor akkori miniszterelnök megbízása alapján 1998-ban Pukli Péter vezette az ország uniós csatlakozásához szükséges, a statisztikai fejezet átvilágításával kapcsolatos tárgyalásokat.


A fejezetet derogációs kérések nélkül zárták le, s e területen a harmonizációs lépések megtétele is zökkenőmentes volt. “Amikor néhány napon belül, várhatóan már a jövő héten a kezemben lesz az elnöki kinevezésemről szóló papír, nagyon szívesen nyilatkozom elképzeléseimről” – mondta Pukli Péter. Hozzátette: vélhetően azért kérte fel őt Kiss Péter kancellária miniszter az elnöki poszt betöltésre, mert 40 éves statisztikus múltjából adódóan nagy tapasztalatokkal rendelkezik. A leendő elnök 1966 óta dolgozik a KSH-ban.


Pukli Péter szerint az ország májusi uniós csatlakozását követően új helyzetbe kerül a hivatal is: mivel felhasználói köre jelentősen bővül, az eddigiektől eltérő, más típusú szolgáltatásokat és adatokat is nyújtania kell majd. Pukli Péter a KSH élén Mellár Tamást váltja, akivel a felmentéséről szóló döntést szerdán közölte Kiss Péter kancelláriaminiszter. Gál J. Zoltán kormányszóvivő csütörtökön az MTI-nek úgy nyilatkozott, hogy “szakmai döntés született, Magyarország EU-csatlakozása, az Eurostatba történő belépés a KSH megerősítését is szükségessé teszi”.


 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik