Belföld

Az OBA az elmúlt tíz évben 5,6 milliárdot fizetett

Az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA) 10 éves fennállása óta összesen 5,6 milliárd forint kártalanítást fizetett a hitelintézeti csődök károsultjainak - közölte az OBA pénteken.

A kifizetett összegből a Realbank betéteseinek kártalanítása 5 milliárd forintot tett ki. Az elmúlt 10 év hitelintézeti csődjei miatt OBA kártalanításban mintegy 33 ezer betétes részesült. Az elmúlt 10 évben az OBA közreműködése kilenc intézmény esetében vált szükségessé, ebből öt eset volt pénzügyi kötelezettségvállalással járó válságmegelőzés és kártalanítás.

Az alap 2002-ig személyenként és hitelintézetenként összevontan 1 millió forint kártalanítási összeghatárig biztosította a névre szólóan lekötött, vagy folyószámlán elhelyezett betéteket. A betétbiztosítást jelenleg szabályozó hitelintézeti törvény az év elejétől 3 millió forintra emelte a kártalanítási értékhatárt, egyúttal bevezette a betétesi önrészt is.

A közlemény emlékeztet, hogy ez az értékhatár Magyarország EU csatlakozásával, 2004. május elsejét követően 6 millió forintra emelkedik. A Közép-Kelet-Európában elsőként Magyarországon felállított intézmény 1993 óta látja el a névre szóló betétek, folyószámlák és – 2003 elejétől – a bankok saját kibocsátású értékpapírjainak biztosítását.

A lakosságot és a vállalkozókat egyaránt védelemben részesítő, a hazai hitelintézetek kötelező díjfizetéséből működő betétbiztosítási rendszer – és azon belül az OBA – a bankcsődök megelőzésére törekszik és ha ez nem lehetséges – összegében limitált – kártalanítást nyújt a betéteseknek.

Megalakulását követően az OBA-hoz kötelező módon csatlakozott minden hazai bank és takarékszövetkezet, valamint a későbbi törvénymódosítások nyomán a lakástakarék-pénztárak és a hitelszövetkezetek is. Az intézmény taglétszáma az 1993. évi 295-ről, 2002. év végére 224-re módosult.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik