Belföld

Nőtt a lakásfenntartási támogatás

admin
admin

2003. 11. 21. 07:54

A lakásfenntartás költségei többszörösére emelkedtek a rendszerváltozás óta. Csak a vezetékes energiahordozók árának emelése okán évente 80 milliárd forinttal nőtt a lakosság kiadása változatlan fogyasztás mellett - olvasható a Népszabadságban.

A lakásfenntartási költségek otthononként hat-hétezer forinttal nőttek. Az eseti kompenzációk viszont legfeljebb harmadát érintették a költségeknek. A hat hónapnál kevesebb közüzemi díjhátralékot felhalmozók aránya elérte a 12-18 százalékot.

A bajba kerültek az önkormányzattól kérnek segélyt, de minden második kérelmet elutasítják. A magyar településeknek kevesebb, mint harmada képes támogatni polgárait a lakhatásban. A mértéket viszont az önkormányzat bevétele szabja meg és nem a rászorultság foka. A vagyonosabb települések akár havonta 8-12 ezer forinttal is képesek támogatni lakosaikat. Az elmúlt nyolc évben 28 milliárd forintot költöttek erre a célra az önkormányzatok, miközben a szociális szakemberek szerint legalább 35 milliárd forintra lett volna szükség. A kormány úgy döntött, két és félszeresére emeli a lakásfenntartási támogatás minimumát.


 

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Fotó: Bielik István / 24.hu
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.