Belföld

MTV: tovább dolgozhat az Éjjeli menedék stábja

A Magyar Televízió (MTV) Rt. Közéleti Igazgatóságához került át az Éjjeli menedék+1 teljes stábja a Kulturális Igazgatóság fennhatósága alól - mondta Csorba Mária a tévé sajtóreferense. Az intézkedés nem függ össze az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) Panaszbizottságának minapi határozatával, mert a döntés az előtt született - mondta.

A sajtóreferenst annak kapcsán kereste meg az MTI, hogy a panaszbizottsági döntés nyomán több érdekvédelmi szervezet is közleményt juttatott el az MTI-hez, amelyben ismertetik a médiahatóság eljáró tanácsának határozatát.

A Közszolgálati Műsorkészítők Szakszervezetének (KÖZszolga) csütörtök esti tájékoztatása szerint a panaszbizottság arra a megállapításra jutott, hogy az MTV Éjjeli menedék+1 című kulturális háttérműsorának utolsó (október 26-ai) adása “nem sértette meg a médiatörvényt”. A KÖZszolga magyarázata szerint a bizottság ezzel a döntésével lényegében véve elutasította a műsor egy részét támadó Seres László és Petri Lukács Ádám panaszát.

“A tanács tagjai ugyanakkor abban is egyetértetésre jutottak, hogy a brit történész, David Irving vélekedése az ötvenhatos magyar forradalom és szabadságharc első két napjáról nem tekinthető minden igényt kielégítő tudományos állásfoglalásnak, ezért az ennek adásba kerülését elősegítő szerkesztői döntés kifogásolható” – írta a szakszervezet közleményében.

A Magyar Elektronikus Újságírók Szövetségének (MEÚSZ) elnöksége pénteki közleményében felszólította az MTV vezetését, hogy “sürgősen vizsgálja felül” a műsor megszüntetéséről szóló korábbi döntését. “A döntést meghozó televíziós vezetők pedig sürgősen kérjenek bocsánatot a műsor alkotóitól – ezt kívánja a tisztesség” – szögezi le a MEÚSZ a közleményében. Csorba Mária ezzel kapcsolatban azt mondta, hogy az MTV vezetőinek döntése alapján ez a felszólítás “aktualitását vesztette, hiszen az Éjjeli menedék stábja rövid szünet után újra dolgozik”.

A közszolgálati televízió október 28-án jelentette be, hogy megszünteti az Éjjeli menedék+1 című műsort, mivel két nappal korábbi adásának készítői egy rendezvényen készült felvételen “teret adtak a Magyarországra látogató, radikálisan szélsőjobboldali nézeteiről ismert angol történész”, David Irving nézeteinek az 1956-os magyar forradalomról. Az október 26-án sugárzott műsorral szemben két újságíró, Seres László és Petri Lukács Ádám fordult az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) Panaszbizottságához.

A panaszbizottság eljáró tanácsát az MTI-nek pénteken nem sikerült elérnie. Mint az ORTT szóvivője az MTI érdeklődésére megjegyezte: ha hozott is határozatot az eljáró tanács a panaszról, azt csak jogerőre emelkedését követően teszik közzé.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik