Belföld

Milliós nyugdíj jár az EU-hivatalnokoknak

Nemcsak a havi 4078,92 eurós kezdő bruttó fizetés, a biztos és kiszámítható életpálya, továbbá a későbbi folyamatos jövedelememelkedés miatt járnak jól azok a diplomás magyarok, akik sikeresen jutnak túl az EU-intézmények felvételi versenyvizsgáin . Az uniós intézményekben befutható karrier egyik további vonzó velejárója a magas nyugdíj - írja a Világgazdaság.

Az EU-intézményektől folyósított nyugdíjra azok a hivatalnokok jogosultak, akik tíz évet szolgáltak valamely intézménynél. Automatikusan jogosulttá válik az, aki betölti a 65 évet, de saját kérésre már a 60 év betöltése esetén is kapható, illetve bizonyos feltételek esetén 50 és 60 év között is igényelhető a nyugdíj.

Az intézmények az idén 731 millió eurót költenek a mintegy 13 ezer egykori hivatalnok nyugdíjára – közölte lapunk érdeklődésére Eric Mamer, a költségvetésért felelős bizottsági tag szóvivője. Ez tehát átlag havi 4685 eurós (mai árfolyamon 1,209 millió forint) nyugdíjat jelent. Természetesen, hasonlóan a fizetésekhez, itt is jelentős szóródás tapasztalható. A nyugdíj összege ugyanis nem haladhatja meg az utolsó fizetés 70 százalékát. Ez azt is jelenti azonban, hogy egyes hivatalnokok akár 10 790 eurós (2,783 millió forint) nyugdíjra is számíthatnak, ennyi ugyanis a legmagasabb kategória fizetésének 70 százaléka.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik