Belföld

Kína büntetővámokkal fenyegeti az USA-t

Az Egyesült Államokkal folyó kereskedelmi vitában Kína csütörtökön büntetővámok bevezetésével fenyegetőzött az amerikai importra és egy tervezett amerikai nagybevásárlást rögtön le is mondott.

A pekingi amerikai nagykövetet kétszer is berendelték a külügyminisztériumba, hogy tiltakozzanak a kínai textilexport amerikai korlátozása miatt. Kína szerdán közölte: határozottan ellenzi az Egyesült Államok kedden előterjesztett tervét, hogy többféle kínai textiláru importjára szigorú mennyiségi kvótákat állapít meg. Peking felrótta Washingtonnak, hogy a szabad kereskedelem szellemét is sérti korlátozó elképzelésével és a Kereskedelmi Világszervezet, a WTO elé citálja majd Washingtont, ha az egyébként a jövő tavaszára tervezett kvótakorlátozásokat életbe lépteti.

Szerdán a washingtoni Fehér Ház azt közölte, hogy továbbra is a szabadkereskedelem híve, és az esetleges importkvóta bizonyos kínai textiltermékekre Washington ezen nézetét nem kérdőjelezheti meg. Az amerikai korlátozás a tavalyi mennyiség felett 7,5 százalékkal engedne be jövőre, egy éven keresztül, kínai textilárukat az amerikai piacra. 

Ajánlott videó