Belföld

Beadta ajánlatát a Mol a Petromra

admin

2003. 11. 21. 14:47

A Mol Rt. beadta nem kötelező érvényű ajánlatát a román Petrom olajcégre - mondta el Lukács Bea, a cég szóvivője pénteken.

Az ajánlatot a Mol egyedül adta be, mivel azonban az nem tartalmaz semmilyen kötelezettséget, így nem zárható ki, hogy a Mol később egy konzorciumot alkotva indul el a román cég privatizációján. Kilenc külföldi vállalat adott be előzetes, nem kötelező ajánlatot az SNP Petrom nemzeti olajtársaságra – jelentette be Dan Popescu román gazdasági miniszter csütörtökön. Az orosz TNK-BP a múlt héten döntött úgy, hogy mégsem pályázik a Petromra. Az ajánlattévők hivatalos listáját hétfőn teszik közzé Bukarestben.

A román kormány a múlt hónapban a 15 érdeklődő közül 11 vállalatot minősített érdemesnek a részvételre: a Mol Rt.-t, az orosz TNK-BP-t, a lengyel PKN Orlent, az osztrák OMV-t, három amerikai vállalatot: a ConocoPhilipst, az Occidental Oil and Gas Corp.-t és az Alon Inc.-t, az orosz OAO Gazpromot, az olasz Eni SpA-t, a görög Hellenic Petroleum SA-t és a svájci Glencore-t.

A Petrom 93 százaléka a román kormány tulajdonában van. Az első lépcsőben a Petrom 33,34 százalékát privatizálják, majd a nyertesnek a későbbiekben 51 százalékra kell növelnie részesedését. A román kormány 2004. január 31-ig várja a kötelező érvényű ajánlatokat. A nyertest március 31-én nevezik meg.

A Petrom Románia legnagyobb olajvállalata, évente 44 millió hordó kőolajat és 6,1 milliárd köbméter földgázt termel. Két finomítójának együttes kapacitása 58 millió hordó évente és kiskereskedelmi hálózata 700 töltőállomást foglal magában. A Petromnak leányvállalata van Türkmenisztánban, Kazahsztánban. Indiában és Törökországban. A Petrom 60 ezer főt foglalkoztat, forgalma 2,2 milliárd dollár. Első félévi nettó nyeresége 869,2 milliárd lej (25,68 millió dollár) volt. A Petrom részvényeinek hét százaléka forog a bukaresti értéktőzsdén.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

(FILES)(COMBO) This combination of file pictures created on May 10, 2018 shows US President Donald Trump during a rally at Total Sports Park in Washington, Michigan on April 28, 2018, and a photo released from North Korea's official Korean Central News Agency (KCNA) on April 21, 2018 of North Korean leader Kim Jong-Un delivering a speech while attending the Third Plenary Meeting of the Seventh Central Committee of the Workers' Party of Korea in Pyongyang.

US President Donald Trump told North Korean leader Kim Jong-Un on May 24, 2018, in letter that the Singapore summit will not take place. / AFP PHOTO / AFP PHOTO AND KCNA VIA KNS / Mandel Ngan AND - /  - South Korea OUT / REPUBLIC OF KOREA OUT   ---EDITORS NOTE--- RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO/KCNA VIA KNS" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS
THIS PICTURE WAS MADE AVAILABLE BY A THIRD PARTY. AFP CAN NOT INDEPENDENTLY VERIFY THE AUTHENTICITY, LOCATION, DATE AND CONTENT OF THIS IMAGE. THIS PHOTO IS DISTRIBUTED EXACTLY AS RECEIVED BY AFP.  /
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.