Belföld

Beadta ajánlatát a Mol a Petromra

A Mol Rt. beadta nem kötelező érvényű ajánlatát a román Petrom olajcégre - mondta el Lukács Bea, a cég szóvivője pénteken.

Az ajánlatot a Mol egyedül adta be, mivel azonban az nem tartalmaz semmilyen kötelezettséget, így nem zárható ki, hogy a Mol később egy konzorciumot alkotva indul el a román cég privatizációján. Kilenc külföldi vállalat adott be előzetes, nem kötelező ajánlatot az SNP Petrom nemzeti olajtársaságra – jelentette be Dan Popescu román gazdasági miniszter csütörtökön. Az orosz TNK-BP a múlt héten döntött úgy, hogy mégsem pályázik a Petromra. Az ajánlattévők hivatalos listáját hétfőn teszik közzé Bukarestben.

A román kormány a múlt hónapban a 15 érdeklődő közül 11 vállalatot minősített érdemesnek a részvételre: a Mol Rt.-t, az orosz TNK-BP-t, a lengyel PKN Orlent, az osztrák OMV-t, három amerikai vállalatot: a ConocoPhilipst, az Occidental Oil and Gas Corp.-t és az Alon Inc.-t, az orosz OAO Gazpromot, az olasz Eni SpA-t, a görög Hellenic Petroleum SA-t és a svájci Glencore-t.

A Petrom 93 százaléka a román kormány tulajdonában van. Az első lépcsőben a Petrom 33,34 százalékát privatizálják, majd a nyertesnek a későbbiekben 51 százalékra kell növelnie részesedését. A román kormány 2004. január 31-ig várja a kötelező érvényű ajánlatokat. A nyertest március 31-én nevezik meg.

A Petrom Románia legnagyobb olajvállalata, évente 44 millió hordó kőolajat és 6,1 milliárd köbméter földgázt termel. Két finomítójának együttes kapacitása 58 millió hordó évente és kiskereskedelmi hálózata 700 töltőállomást foglal magában. A Petromnak leányvállalata van Türkmenisztánban, Kazahsztánban. Indiában és Törökországban. A Petrom 60 ezer főt foglalkoztat, forgalma 2,2 milliárd dollár. Első félévi nettó nyeresége 869,2 milliárd lej (25,68 millió dollár) volt. A Petrom részvényeinek hét százaléka forog a bukaresti értéktőzsdén.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik