Belföld

Zuhannak a tőzsdék a robbantások hírére

Azonnal a veszteséges oldalra csúsztak csütörtökön a vezető európai tőzsdemutatók az isztambuli robbanások hírére. Nincs pánik, de nagy az eladói nyomás a BÉT-en is.

Mintegy fél órával az isztambuli robbantások után – közép-európai idő szerint 10.50-kor – a londoni FTSE100 indexe 0,8 százalékos, a frankfurti DAX30 1,5 százalékos, a párizsi CAC40 1,3 százalékos veszteségen volt, az isztambuli robbantások előtt a nyereséges oldalon voltak. Ugyanekkor Londonban a HSBC árfolyama 1 százalékos csökkenéssel 862,50 pennyn állt.

Bezárt az isztambuli tőzsde

A robbanássorozat hatására az isztambuli tőzsdén felfüggesztették a kereskedést. Az intézkedés bejelentésekor a tőzsde irányadó mutatója 7,3 százalékos veszteségen állt, a robbantások előtt 1,5 százalékos nyereségen. A robbanások hatására azonnal a veszteséges oldalra csúsztak csütörtökön a vezető európai tőzsdemutatók.

Meghatározatlan időre felfüggesztették a kereskedést csütörtökön az isztambuli aranytőzsdén is. Az arany ára a robbantások után azonnal emelkedni kezdett, Szingapúrban mintegy három dollárral unciánként 396,75 dollárra ugrott, szerdán New Yorkban 394,75 dolláron zárt.

Esik a BUX is

Nincs pánikhangulat, de reggel óta komoly eladói nyomás érzékelhető a budapesti részvénypiacon is az Isztambulban csütörtök délelőtt történt robbantások után – mondták el piaci elemzők a FigyelőNetnek.


Zékány András, az ING elemzője szerint ugyanakkor a forgalom nem kiemelkedően magas, igazán élénk kereskedés csak a Mol papírja iránt nyilvánult meg. Az olajtársaság részvényének esése viszont nem a mostani robbantások, hanem a privatizáció részleteinek szerdai nyilvánosságra hozatalának köszönhető. Az elemző szerint ugyanis a felkínált részvénymennyiség nagyobb a vártnál, így a kibocsátást követően nem lesz akkora a pótlólagos kereslet a részvénypiacon, mint azt a piaci szereplők korábban remélték.


A többi részvény árfolyamának esését a robbantások és a nyugat-európai (különösen angol) indexek visszaesése mellett a dollár napok óta tartó gyengülése is kiváltotta (például a Richter és az Egis esetében) – tette hozzá Zékány András.


Miró József, a Cashline Értékpapír Rt. elemzője az MTI-nek elmondta: az isztambuli robbantások ismét elindíthatják a terrortámadásoktól való félelmeket a piacokon, és ez rombolhatja az üzleti bizalmat.


“Pontosat még nem lehet tudni a merényletek hátteréről, de mindenesetre a történtek azt a negatív üzenetet hordozzák, hogy a közel-keleti konfliktus kiterjedni látszik.” – mondta.


Hozzátette: a magyar piacon ugyanakkor a Mol vezeti az esést, az olajrészvény árfolyamának csökkenése viszont inkább a kibocsátás részleteinek nyilvánosságra hozatalával függ össze. Véleménye szerint a piac negatívan fogadta, hogy a vártnál sokkal nagyobb mennyiségű részvényt dobnak piacra, illetve azt, hogy a társaság megválik a tulajdonában lévő saját részvényektől.


Bónis Miklós, az Inter-Európa Bank elemzője elmondta: “A szeptember 11-i terrortámadás óta a részvénypiacok érzékenyen reagálnak a errorcselekményekre. Az isztambuli robbantások után a külföldi piacokon érzékelhető általános bizonytalanság a Budapesti Értéktőzsdén is érezteti hatását.”


“A magyar piac szempontjából egy másik, bár kevésbé lényeges momentum ugyanakkor, hogy egyes portfólió menedzsereknél a török és a magyar piac még mindig egy befektetői kategóriába esik.” – tette hozzá.


A BUX index a délelőtti 9300 pont alatti mélypontról felfelé indult, a kora délutáni órákban a 9360-9400 pont körül stabilizálódni látszik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik