Belföld

Az Unipetrolra is pályázik a Mol

A Mol előzetes szándék nyilatkozatott adott be a cseh Unipetrol privatizációjára - mondta el az MTI kérdésére Lukács Bea, a társaság szóvivője csütörtökön.

A szándéknyilatkozat még semmilyen kötelezettséget nem jelent a Mol részére, csak annyit mutat meg, hogy a magyar olajtársaságot érdekli az Unipetrol magánosítása, és megfontolják: megteszik-e a következő lépéseket. A cseh kormány elképzelései szerint az Unipetrol 63 százalékos állami részvénycsomagját jövő év márciusáig kellene eladni. Pénzügyi szakértők úgy vélik, hogy a bevétel 8-10 milliárd korona lehet. A részvénycsomag minimális eladási ára nincs meghatározva. Az Unipetrol leányvállalatainak adóssága összesen 4,6 milliárd korona. A legnagyobb adóssága – 1,8 milliárd korona – a Spolana Neratovice társaságnak van, míg a Benzina adóssága 1,14 milliárd korona.


Az Unipetrol 63 százalékos állami vagyonrészének eladására tett első kísérlet tavaly szeptemberben meghiúsult. Az akkori versenypályázat nyertese a cseh Agrofert Holding végül is nem volt hajlandó megfizetni a 361 millió eurós vételárat, s annak csökkentését követelte. Ebbe azonban a kormányzat nem ment bele, s így az üzlet kútba esett. Az előző eladástól eltérően most az állami részvénycsomagot konzorciumok is megvehetik. A kormány a prágai sajtó szerint nem kívánja korlátozni az új tulajdonost abban sem, hogy megtartja-e a leányvállalatokat, vagy gyorsan túlad rajtuk.


 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik