Belföld

Mol-PKN: aláírták a szándéknyilatkozatot

A MOL-PKN együttműködés első fázisában 10-15 százalékos kereszttulajdonlás alakulna ki a két társaság között, illetve bizonyos divíziók közös vállalatokat hozhatnak létre – áll a két társaság közös sajtóközleményében.

A MOL és a PKN Orlen – a Magyar és a Lengyel Köztársaság miniszterelnökeinek jelenlétében – a mai napon megállapodást írt alá, amelyben kezdeményezik egy együttműködés megteremtésének lehetőségét a Közép és Kelet-Európai régió olajiparában. Az együttműködés lehetőséget biztosítana mindkét cég számára, hogy kihasználja a lehetséges szinergiák nyújtotta előnyöket, és hatékonyabb működésével javítsa regionális versenypozícióját – írja a közlemény.

A megállapodás jó alapul szolgál a MOL és a PKN Orlen közötti kizárólagos tárgyalások megkezdésére a jövőbeni együttműködésről. A vállalatok megállapodtak abban is, hogy munkacsoportokat állítanak fel, melyek feladata a további együttműködési lehetőségek felmérése, és ezen kezdeményezések struktúrájának és időzítésének átgondolása.

10-15 százalékos kereszttulajdonlás

Egy együttműködés a következő lehetőségeket foglalja magában: -Egy olyan kereszttulajdonlás lehetőségének vizsgálatát, melynek során mindkét fél egyenként 10-15 százaléknyi részvényt szerezne a másik cég tőkéjéből;
-Egy közös tulajdonban lévő társaság esetleges felállításának vizsgálatát, kezdetben az új üzleti és közös befektetési lehetőségek felkutatására, majd ezt követően – ha a felek ebben a későbbiekben megállapodnak – a vállalatok bizonyos meglévő eszközeinek közös üzemeltetésére;
-Egy lehetséges fúzió megvalósításának szándékát, a gazdasági és stratégiai előnyök vizsgálatát követően.

Ezen megállapodás aláírása a MOL és a PKN közötti tárgyalások egyik első lépésének tekinthető. Részletes tárgyalásokra a megállapodás aláírása után kerül sor, a MOL és a PKN által létrehozott szakértői csoportok közreműködésével és külső tanácsadók bevonásával. A fent említett együttműködési kezdeményezések kizárólag a végleges megállapodások aláírása, valamint a kötelező vállalati/részvényesi/szabályozói jóváhagyások beszerzése után valósulhatnak meg.

Annak ellenére, hogy a most aláírt dokumentum nem tartalmaz kötelező jellegű elemeket, mindkét fél meggyőződése, hogy e megállapodás az együttműködés hasznos átmeneti eleme, és mindkét cég várakozással tekint az elkövetkezendő tárgyalásokra a MOL és a PKN képviselői között. Ezzel egyidejűleg a Magyar és a Lengyel Köztársaság miniszterelnökei Medgyessy Péter és Leszek Miller jelezték kormányaik nevében, hogy osztják a két társaság jövőképét, mely szerint a térségben egy erős regionális szövetségre van szükség, és teljes támogatásukat adják a MOL és a PKN közötti lehetséges együttműködés megvalósításához – hangsúlyozza a közös nyilatkozat.

Milyen cég a PKN Orlen?

A plocki PKN Orlen az első számú lengyel olajvállalat, éves forgalma mintegy 5 milliárd euró (23 milliárd zloty), 7.500 alkalmazottnak ad munkát.

A csoport 1999-ben jött létre olajipari, petrolkémiai vállalatok összevonásával. Jelenleg nyersolaj feldolgozással, üzemanyagok, petrolkémiai termékek, műanyagok előállításával foglalkozik. A társaság papírjait 1999-ben bevezették a varsói és a londoni értéktőzsdére.

A PKN Orlen napi 374 ezer hordós finomítókapacitása a lengyel összkapacitás 77 százaléka. Az import nyersolaj 75 százalékát dolgozza fel, és a Lengyelországban gyártott üzemanyagok 66 százalékát állítja elő. A cég évente mintegy 12 millió tonna nyersolajat dolgoz fel.

A PKN Orlené a lengyel kiskereskedelmi piac több mint 40 százaléka, mintegy 1.400 saját benzinkútja van és további 600 működik franchise keretében. Az Orlen tavasszal összesen félezer németországi benzinkutat vett meg 140 millió euróért a BP-től.

A PKN Orlenben a lengyel államnak közvetlenül, illetve a Nafta Polska állami vállalaton keresztül mintegy 28 százalékos tulajdonrésze van.

Az idén az első kilenc hónapban a PKN tiszta nyeresége 768 millió zlotyra nőtt a tavalyi első kilenchavi 357 millió zlotyról; eladásai 44 százalékkal 17,5 milliárd zlotyra bővültek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik