Belföld

Kötvénykibocsátásra készül a franciák óriáscége

A francia gépgyártó Alstom 300 millió eurós tőkeemelést hajtott végre, és bejelentette egy 900 millió eurós részvényre váltható kötvénycsomag kibocsátását is. Mindkét lépés a múlt szeptemberben meghirdetett refinanszírozási csomag része.

Az Alstom részvényesei a keddi közgyűlésen zöld jelzést adtak mindkét akció számára. Az Alstom közlése szerint “bizonyos pénzügyi intézmények” jegyezték le a tőkeemelést, melynek árfolyama részvényenként 1,25 euró volt, és egyben felszólították részvényeseiket arra, hogy vegyenek részt a cég támogatásában azzal, hogy opciós vételi lehetőségeket (warrantokat) fogadnak el – ezeket november 27-én ingyen kaphatják majd meg -, és később e papírokat felhasználva szerezzék meg a pénzügyi befektető által most lejegyzett részvényeket.


A részvényesek minden egyes részvényük után egy warrantot kapnak majd; 27 warrant 23 új részvény megvásárlását teszi majd lehetővé – 1,25 eurós árfolyamon. Elemzők szerint a kibocsátás a részvények nagymértékű felhígítását jelenti. A részvényre váltható kötvények ára a korábbi bejelentéseknek megfelelően 1,40 euró. Az Alstom részvényesei részvényenként egy jegyzési jogra tarthatnak igényt; hét jogosultság 16 részvényre váltható, hátrább sorolt kötvény jegyzését teszi lehetővé.


Az Alstom árfolyama nyitás után 1,1 százalékkal 2,8 euróra emelkedett. A francia kormány a hitelező bankok szeptemberben 4,7 milliárd euró értékű megállapodást kötöttek, melynek célja a nagysebességű TGV vonatokat, gázturbinákat és hajókat gyártó Alstom megtámogatása és a 110 ezres alkalmazotti létszámot érintő tömeges elbocsátások elkerülése volt. Az EU versenyhatósága jelenleg tanulmányozza a tervezetet; – várhatóan támogató – döntése 2004 első felében várható.


 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik