Belföld

Kezdő mérnökök munka nélkül

Hiába keresettek a frissdiplomás mérnökök, mégis sok köztük a munkanélküli. A vállalatok a közgazdászok és jogászok után sem kapkodnak, ráadásul a jelöltek zöménél jelentős továbbképzés szükséges, és a cégek a reméltnél csak jóval alacsonyabb bért hajlandók fizetni - olvasható a Világgazdaságban.

Bár az utóbbi időben sokat hallani arról, hogy a pályakezdő mérnökök iránt a legnagyobb a kereslet, mégis a regisztrált diplomás pályakezdő munkanélküliek csaknem negyede közülük kerül ki – tudtuk meg a Foglalkoztatási Hivatalnál. A cégek alig találnak a megfelelő területre szakosodott műszaki diplomás fiatalt.

Ha mégis sikerül, akkor a jelölt csak hónapokkal később kerülhet a termelésbe, mert speciális átképzése sok időt vesz igénybe – mondta több vállalatvezető is lapunknak adott nyilatkozatában.

A magyarországi pályakezdő állástalan mérnökök helyzete abból a szempontból is érdekes, hogy földrajzi területi megoszlásuk nem feltétlenül követi az általános munkanélküliségi arányokat: a – foglalkoztatási szempontból – rosszabb helyzetű Tolna megyében most szeptemberben mindössze 15-en voltak, míg Győr-Moson-Sopronban 69-en. Természetesen a kiemelkedően hátrányos helyzetű megyékben ők sem lógnak ki a sorból: Borsod-Abaúj-Zemplénben friss statisztikák szerint például közel kétszáz pályakezdő mérnök keres munkát.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik