Belföld

Gyanúsított lett Kulcsár sofőrje is – ő vitte a milliárdokat

A Népszava értesülései szerint a "Gyuszi néven elhíresült sofőr", a K&H-ügyben eddig tanúként szereplő taxis is gyanúsított lett.

Pénzmosással gyanúsította meg hétfőn az Országos Rendőr-főkapitányság azt a taxisofőrt, Sz. Gyulát, aki Kulcsár Attila megbízásából – több részletben – milliárdokat vitt készpénzben a bróker által megjelölt embereknek – tudta meg a Népszava.

A lap információi szerint a férfi, akit nem vettek őrizetbe, megtagadta, hogy vallomást tegyen a rendőröknek, ugyanakkor ellenvetéssel élt a gyanúsítás ellen.


Ki engedte Kulcsár lehallgatását?


Bácskai ellen eljárás indult azért, mert a titkosszolgálat több beszélgetését is rögzítette Kulcsár Attilával. Utóbbi mobiltelefonjának lehallgatását a PSZÁF elnökének megveretését követő napokban, június 16. és 20. között rendelték el. A rögzített telefonbeszélgetéseken állítólag bűnpártolás gyanúját keltő párbeszédek is elhangzottak – olvasható a Népszabadságban.


Legalábbis akkor így értékelték azt a beszélgetést, amelynek keretében Kulcsár aggályát fejezte ki Bácskainak, hogy a K & H Equities Rt.-ből esetleg fontos bizonyítékok tűnhetnek el, amelyek hiányában ő maradna az ott történt visszaélések egyedüli gyanúsítottja. Bácskai a bróker félelmeiről tájékoztatta az ORFK illetékeseit. A szervezett bűnözés elleni igazgatóság nyomozói június 23-án, a Kulcsár által megjelölt helyen meg is találták a szóban forgó iratokat, és azokat lefoglalták. Ezt az ORFK vezetői is megerősítették, amikor a Katonai Ügyészség tanúként kihallgatta őket.


Bácskai ellen államtitoksértésért is eljárás indult, mivel egy általa titkosított dokumentumot „szabálytalanul, otthon tartott”. Az iratot akkor találták meg az ügyészek Bácskai lakásában, amikor a bűnpártolás miatt indított eljárás keretében házkutatást tartottak nála.


Egy szakmai körökben is sokat vitatott bírósági döntés fényében azonban kétséges, hogy bizonyítékként figyelembe veszi-e a bíróság a telefonlehallgatások anyagát. Ugyanis a Fővárosi Bíróság a közelmúltban egy fegyvercsempész ellen indított per végén kimondott jogerős ítéletében úgy döntött: büntetőügyben csak a bírói engedéllyel végzett lehallgatások anyagát fogadja el bizonyítékként. A bíróságon szolgálati titoknak minősül, hogy ott engedélyezték-e Kulcsár telefonjának lehallgatását. A polgári titkosszolgálatok illetékese csak annyit mondott: a lehallgatást törvényesen végezték. (Ez a válasz azt sejteti, hogy az engedélyt nem bíró, hanem az igazságügy-miniszter írta alá, ami törvényes, de az így készült anyag esetleg bizonyítékként nem lesz felhasználható a bíróság előtt.)


 


 


 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik