Belföld

Bush a Buckingham-palota vendége

Megérkezett kedd este Londonba az amerikai elnök. Bush az első hivatalban lévő amerikai elnök, aki állami látogatásra, vagyis az uralkodó vendégeként érkezett a brit fővárosba.

A George Busht és kíséretét szállító kék-fehér Boeing 747-es, az Air Force One közép-európai idő szerint fél 9 előtt szállt le a londoni Heathrow repülőtéren, ahol a királyi család – a hivatalos vendéglátó – képviseletében Károly trónörökös fogadta az elnököt.

Bush és felesége az érkezés után átszállt a Marine One-ba, vagyis az amerikai haditengerészet állományában lévő első számú elnöki helikopterbe, amelyet már a hét elején átvitt Londonba egy C-17-es szállítógép, az elnök golyó-, rakéta- és bombaálló, vegyi és biológiai támadás ellen is védő Cadillac deVille limuzinjával együtt.

Az elnöki pár a helikopterrel szálláshelyére, a London közepén emelkedő Buckingham-palotához, a királyi család fő rezidenciájához repült, ahová közép-európai idő szerint 21 órakor érkezett meg.

Kedd estére a palotát a biztonsági erők gyakorlatilag áthatolhatatlan gyűrűbe fogták, az épület tetején mesterlövészek foglaltak el állásokat, és optikai megfigyelőrendszereket építettek ki. A biztonsági gyűrűt tovább bővítették azóta, hogy az elnök érkezésének előestéjén egy 61 éves nagymama – veterán háborúellenes tiltakozó – a soha nem látott készültséget kijátszva, tiltakozó felirattal ellátott, fejjel lefelé fordított amerikai zászlóval felmászott a Buckingham-palota díszes bejárati kapujára, és két órát töltött ott, mielőtt a tűzoltók lehozták.





 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik