Belföld

Botrány a Wall Streeten – őrizetben 48 bróker

Újabb botrány rázza meg az amúgy is skandalumok sorozatát maga mögött tudó Wall Streetet. Az FBI tegnap 48 devizakereskedőt tartóztatott le New York pénzügyi központjában.

A Two World Financial Center nevű épületkomplexumot tegnap délután (magyar idő szerint késő este) a szövetségi nyomozóhivatal, az FBI emberei szállták meg, és végül összesen 48 devizakereskedőt vettek őrizetbe – tudósított az eseményről a CNN. A Wall Street-i épületben dolgozó brókereket feltételezett csalással vádolják az amerikai hatóságok.


Bilincsbe verve


Az FBI ügynökei 48 devizapiaci tőzsdebrókert vettek őrizetbe, illetve tartóztattak le, miután régóta vizsgálnak egy csalás-sorozatot, amely devizák és értékpapírok felhasználásával történtek. A letartóztatottakat bilincsben vezették el az épületből, amelyet egyébként a Merrill Lynch patinás befektetési bank foglal el nagyobbrészt. Ugyanakkor a CNN szerint a Merrill Lynch egyetlen brókerét sem vették őrizetbe.


 Megrendül a bizalom

A BBC megemlíti a letartóztatások kapcsán, hogy nemrégiben érkeztek hírek arról, hogy az amerikai befektetési alapok számos szabálytalanságot követtek el, miközben az USA polgárainak sok millió dollárját kezelik számláikon. Bár a két ügy nem feltétlenül kapcsolódik össze, a brit hírforrás kitér arra, hogy mindezek a botrányok megrázzák a New York-i pénzügyi világot. A BBC megemlíti az Enron és a WorldCom botrányokat is, amelyek szintén megrendítették az invesztorok bizalmát a befektetési bankokban, amelyek elemzői nem jelezték előre a fenyegető veszélyeket.


A Reuters hírügynökségnek nyilatkozó egyik FBI-ügynök szerint – aki névtelenségének megőrzését kérte – „ez egy deviza-bűncselekmény, értékpapírcsalás, amely után régóta nyomoztak”.

Más források szerint nem egyszerű csalásról, hanem pénzmosásról is szó van, miután a brókerek kisbefektetők pénzével játszottak, azokat tüntették el, közel egy éven keresztül. Az NBC amerikai tévécsatorna szerint a brókerek elhitették ügyfeleikkel, hogy azok több millió dollár értékben vásároltak külföldi devizákat a tőzsdén, miközben ilyen ügyletekre a kisbefektetők nem is lettek volna jogosultak.

A Reuters riporter tanúja volt annak, hogy a Two World Financial Center 36. emeletén az FBI-ügynökök az egyik cég irodájából tíz nagyobb dobozt szállítottak el. Az FBI szerdán sajtótájékoztatót tart az ügyben, addig azonban hivatalosan nem kíván nyilatkozni a nyomozásról. Ugyancsak hallgat a botrány kapcsán az amerikai igazságügyi minisztérium, és a pénzügyminisztérium is. A szerdai bejelentések során várhatóan a hatóságok közlik, hogy milyen vádakkal illették az őrizetbe vett brókereket.


Az érintett cégek: az ICAP és a Madison Deane


A letartóztatott brókerek között volt az ICAP nevű cég három munkatársa – szól egy másik, egyelőre hivatalosan meg nem erősített hír. Az ICAP egy úgynevezett inter-dealer brókercég, amely közvetítő volt az ügyletek során. Az ICAP három munkatársa állítólag egy másik helyen dolgozott. Ugyancsak őrizetbe vették a devizakereskedéssel foglalkozó Madison Deane and Associates Inc. cég hét alkalmazottját, legalábbis e társaság egyik munkavállalója így nyilatkozott.

A Reuters szerint legalább még két másik cég is belekeveredett az ügybe, ám e vállalkozások inkább csak a Wall Streeten ismertek, nem a nagyközönség előtt. Ugyanakkor a New York-i pénzügyi világ érzékeny veszteségeket szenvedhet az ügy kapcsán.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik