Belföld

Bombázták Bagdadot

Az amerikai légierő bombázta a szerdára virradó éjszakán Bagdad központját - először azóta, hogy Washington hivatalosan befejezettnek nyilvánította a nagyobb iraki hadműveleteket. Eközben támadás indult szerdán a fegyveres szembeszegülők ellen Szaddám Huszein szülővárosa, a fővárostól 175 kilométernyire északra fekvő Tikrít térségében is.

Egy amerikai katonai szóvivő bejelentése szerint a légierő gépei az amerikai erők ellen támadásokat intéző fegyveresek állásait támadták. Amerikai katonák rajtaütöttek egy illegális bagdadi fegyverraktár őrein is, és lefoglalták az ott talált fegyverkészletet. Amerikai páncélosok és tüzérütegek üresen álló bunkereket lőttek a főváros peremén, hogy lerombolják a felkelőknek rejtekhelyül és fedezékül szolgáló építményeket. Mind a légitámadás, mind az illegális fegyverraktár felszámolása, mind pedig a bunkerek rombolása része a Vaskalapács hadműveletnek.

Az Irakban állomásozó amerikai erők november 12-én indították el, s azóta jelentősen ki is terjesztették ezt a hadműveletet Bagdad térségében a háborúval megbuktatott előző elnök, Szaddám Huszein fegyveresen ellenálló hívei ellen.

Amerikai támadás indult szerdán a fegyveres szembeszegülők ellen Szaddám Huszein szülővárosa, a fővárostól 175 kilométernyire északra fekvő Tikrít térségében is. A 4. gyalogos hadosztály alakulatai aknavetőkkel lőtték a felkelők állásait. A tűzvezető parancsnok közlése szerint az akció elsősorban erődemonstráció volt, jelezni akarták vele az ellenállóknak, hogy az amerikai erők bármikor képesek csapást mérni rájuk.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik