Belföld

4 százalék Mol-részvényt értékesít az ÁPV Rt.

Maximum 4,428 millió darab Mol részvényt, vagyis a cég alaptőkéjének 4,1 százalékát lehet majd lejegyezni november 27-től nyilvános értékesítési ajánlat keretében - tette közzé az Állami Privatizációs- és Vagyonkezelő Rt. (ÁPV Rt.) szerdán.

Legalább 492 ezer darab ezer forint névértékű törzsrészvényt hirdet meg nyilvános értékesítési ajánlatában a privatizációs intézet. A nyilvánosan meghirdetett 492 ezer darabos részvénymennyiséget a nyilvános ajánlattal egy időben zajló zártkörű intézményi részvényértékesítésből további 984 ezer darab törzsrészvénnyel emelheti meg az ÁPV Rt.A vagyonkezelő döntése alapján jelentős túlkereslet esetén további 2,952 millió darab törzsrészvény adhat el, így összességében legfeljebb 4,428 millió darab törzsrészvény kerülhet a belföldi nyilvános részvényértékesítés keretében eladásra. A részvényigénylési időszak november 27-én reggel nyolc órától december 5-én este hat óráig tart.


Gyorsított részvényigénylést viszont csak november 27-től december 2-án este hat óráig lehet benyújtani. A nyilvános értékesítés keretében belföldi magánszemélyek és belföldi gazdálkodó szervezetek nyújthatnak be részvényvásárlási igénylést az alábbi fizetési módozatokkal: A részvényenkénti maximum ár teljes befizetése mellett legfeljebb 1500 darab részvény igényelhető. A végleges nyilvános értékesítési ár meghatározása után az esetlegesen visszajáró összeget az elszámolásra vonatkozó közleményben foglaltak szerint, várhatóan december 15-én térítik vissza.


Halasztott fizetéssel is vásárolhatnak részvényt magyar magánszemélyek. A magyar személyi igazolvánnyal vagy magyar útlevéllel, továbbá adóazonosító jellel rendelkező belföldi magánszemélyek, legfeljebb 200 darab részvényt halasztott fizetéssel is igényelhetnek, részvényenként 2500 forint befizetése mellett. A végleges értékesítési ár meghatározása után kiszámított hátralékos összeget legkésőbb 2004. szeptember 1-jén kell egy összegben, a részvényigénylés helyén megfizetni. Azok a befektetők, akik a hátralékos összeget 2004. március 29-én vagy azt követően, de a fenti határidőn belül egyenlítik ki, a végleges értékesítési árból részvényenként 500 forint engedményben részesülnek.


A részvények maximum árát november 26-án hozzák nyilvánosságra. A részvények végleges nyilvános értékesítési árát az igénylési időszak lezárását követően, a Mol részvények iránti kereslet függvényében, az intézményi értékesítők vagyis a Citigroup és a Raiffeisen Értékpapír Rt. ajánlása alapján, az ÁPV Rt. és a Mol Rt. határozza meg. A végleges értékesítési árat 2003. december 9-én hozzák nyilvánosságra.


 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik