Belföld

Az OECD bírálhatja a PSZÁF-törvény módosítását

A Reuters úgy tudja, hogy az OECD kritikus hangvételű jelentést tesz közzé a PSZÁF-törvény módosításával kapcsolatban, a PM szerint azonban a szervezettel folytatott konzultáció során nem merült fel a téma.

Az OECD – a Reuters hírügynökség szerint – várhatóan arra figyelmezteti Magyarországot, hogy a reformok “határozott aggodalmakat keltenek” a pénzügyi ellenőrzés függetlensége tekintetében.

A jelentés várhatóan azt tartalmazza majd: “miközben világos, hogy szükség van a szabályozó hatóságok beszámoltatására és auditálására, a miniszteri ellenőrzés visszaállítása, ahogy azt most tervezik, nem a kívánatos hatást érné el, mivel a felügyelet hatékonysága gyengülését kockáztatná”.


A Pénzügyminisztérium szerint az OECD közeljövőben megjelenő, szokásos éves jelentésének főbb megállapításait a nemzetközi szervezet egyeztette a magyar illetékesekkel, ezeken a megbeszéléseken azonban nem került szóba a PSZÁF jogállásának változása.


A tárca közölte: eljuttatnak minden szükséges dokumentumot az OECD illetékeseinek annak érdekében, hogy átfogó képet alkothassanak a befektetők védelmét szolgáló törvénycsomagról, és azon belül a PSZÁF jogállásának változásairól.


A Reutersnek az elmúlt héten egy nevének elhallgatását kérő brüsszeli tisztségviselő azt nyilatkozta: lehetséges, hogy az Európai Bizottság aggodalmát fogja kifejezni a PSZÁF átszervezésére beterjesztett törvényjavaslat miatt. A hír megjelenése óta a bizottság hivatalos úton nem jelzett az említett törvénnyel kapcsolatban.

Az Országgyűlés költségvetési bizottságának kormánytöbbsége szerdán általános vitára alkalmasnak találta a PSZÁF-törvény módosítását. A Reuters azt közölte, hogy a módosítás lényege a PSZÁF-vezetés szerkezetének a reformja, ami minden bizonnyal a szervezet elnökének, Szász Károlynak az elmozdításával is jár.

A magyar parlamentben kedden kezdődik a PSZÁF-törvény módosításával kapcsolatos vita.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik