Belföld

Magyar maffia nyolcvanszor

Nyolcvan jelentősebb bűnszervezet tevékenykedik Magyarországon a szervezett bűnözés elleni koordinációs központ adatai szerint - írja a Népszabadság.

A bűnüldöző szervek titkosszolgálati eszközökkel végzett felmérései szerint a bűnszervezeteknek 4000 tagjuk és körülbelül ugyanennyi segítőjük lehet. Azonban a bűnszervezetek és tagjaik száma folyamatosan változik a letartóztatások és a hatóságok bomlasztó módszerei miatt. Tavaly például annak ellenére csökkent tizenhattal az azonosított csoportok száma, hogy két új szervezet is feltűnt.

Mikó István dandártábornok, a szervezett bűnözés elleni koordinációs központ helyettes vezetője a Kriminalexpón tartott előadásában a magyarországi szervezett bűnözésről szólva elmondta: 46 alvilági csoportot a rendőrség, harmincat a határőrség, négyet a vámőrség azonosított. A feltérképezett bűnszervezetek kétharmada centrális irányítású, a szervezet csúcsain ülők „élet-halál urai”.


Több bűnszervezetben a tagok hozzátartozóit is megfélemlítik, együttműködésre kényszerítik. Az igazán fontos feladatokkal megbízott tagok kizárólag a bűnszervezettől kapott telefonon léphetnek kapcsolatba feletteseikkel, akik időnként új készüléket és telefonszámot adnak nekik. Létezik azonban nyolc-tíz sejtszerűen, illetve különböző speciális feladatok ellátására szakosodott bűnözők hálózataként működő csoport is. Egy-egy alvilági szervezethez átlagosan tizenegy-ötven bűnöző tartozik, de a rendőrség eddig kilenc olyan csoportot azonosított, amely alkalmanként akár száznál is több végrehajtó embert képes mozgósítani.


 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik