Belföld

Magyar maffia nyolcvanszor

admin
admin

2003. 11. 18. 08:13

Nyolcvan jelentősebb bűnszervezet tevékenykedik Magyarországon a szervezett bűnözés elleni koordinációs központ adatai szerint - írja a Népszabadság.

A bűnüldöző szervek titkosszolgálati eszközökkel végzett felmérései szerint a bűnszervezeteknek 4000 tagjuk és körülbelül ugyanennyi segítőjük lehet. Azonban a bűnszervezetek és tagjaik száma folyamatosan változik a letartóztatások és a hatóságok bomlasztó módszerei miatt. Tavaly például annak ellenére csökkent tizenhattal az azonosított csoportok száma, hogy két új szervezet is feltűnt.

Mikó István dandártábornok, a szervezett bűnözés elleni koordinációs központ helyettes vezetője a Kriminalexpón tartott előadásában a magyarországi szervezett bűnözésről szólva elmondta: 46 alvilági csoportot a rendőrség, harmincat a határőrség, négyet a vámőrség azonosított. A feltérképezett bűnszervezetek kétharmada centrális irányítású, a szervezet csúcsain ülők „élet-halál urai”.


Több bűnszervezetben a tagok hozzátartozóit is megfélemlítik, együttműködésre kényszerítik. Az igazán fontos feladatokkal megbízott tagok kizárólag a bűnszervezettől kapott telefonon léphetnek kapcsolatba feletteseikkel, akik időnként új készüléket és telefonszámot adnak nekik. Létezik azonban nyolc-tíz sejtszerűen, illetve különböző speciális feladatok ellátására szakosodott bűnözők hálózataként működő csoport is. Egy-egy alvilági szervezethez átlagosan tizenegy-ötven bűnöző tartozik, de a rendőrség eddig kilenc olyan csoportot azonosított, amely alkalmanként akár száznál is több végrehajtó embert képes mozgósítani.


 

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Budapest, 1968. április 12.
Mátrai Zsuzsa énekesnő részt vesz az Egy óra Majláth Júliával című műsor felvételén. A műsort húsvét hétfőn mutatják be a Magyar Televízióban Kalmár András rendezésében.
MTI Fotó: Patkó Klári
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.