Belföld

Lejárt a fantomcégek ideje

Januártól alaposabb lesz a cégeljárásban a hivatalbóli törlési procedúra. A fantomcégek nemigen bújhatnak el - írja a Világgazdaság. A bírák a jövőben a várhatóan tovább egyszerűsödő bejegyzések helyett a törvényességi felügyeletre koncentrálhatnak.

A januártól változó cégjogi szabályok komoly feladatokat rónak a cégbíróságokra; számos, jelenleg vitára okot adó rendelkezést egyértelműen tisztáznak, és megalapozottabb határozatokat tesznek lehetővé – nyilatkozta a Világgazdaságnak Gál Judit. A Cégbírák és Gazdasági Bírák Országos Egyesületének elnöke kiemelten fontosnak nevezte az új és a mostaninál jóval bonyolultabb hivatalbóli törlési procedúrát. Ennek révén már nem bújhatnak el a fantomcégek, kiszűrhetők a társaságok rendezetlen vagyoni viszonyai, felléphetnek a hitelezők, és a nagy befolyással bíró tulajdonosok felelőssége korlátlanná válhat.

A jövőben nem lesz elég megkeresni a cég telephelyét, fióktelepét, kutatni az ügyvezetőt, és eredménytelenség esetén elindítani a törlést. Ki kell deríteni a cégjegyzékből, van-e a társaságnak komoly befolyással bíró tagja, akit a cégbíróság felszólíthat, hogy tegyen meg mindent a törvényes működés helyreállítására – mondta. A felszólított intézkedhet, összehívhatja a taggyűlést az ügyek rendezésére. Ha megtehetné és mégis elmulasztja a szükséges lépéseket, korlátlanul felel a cég tartozásaiért. A törvényes működés helyreállítása híján a cégbíróság felhívja a hitelezőket, illetve igyekszik adatokat beszerezni a társaság vagyonáról. Ezért megkeresheti a földhivatalt, a közjegyzői vagy a gépjármű-nyilvántartást. Ha van vagyona a cégnek, a bíróság felszámolási eljárást kezdeményez. Ilyenkor – hívta fel a figyelmet a bírónő – az ugyancsak módosult csődjogi előírások szerint a fizetésképtelenséget nem vizsgálják, és ha jogerősen elrendelik a felszámolást, a cégbíróság megszünteti a törlési eljárást.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik