Belföld

Új energiapolitika kidolgozására lenne szükség

Új energiapolitika kidolgozására lenne szükség, amelyben a közösségi érdeket kellene előtérbe helyezni - mondta Járosi Márton, az Energiapolitika 2000 Társulat elnöke kedden, a szervezet V. energiapolitikai fórumát megelőző sajtótájékoztatón Budapesten.

Hozzátette, hogy ebben a kérdésben a politikai pártoknak konszenzusra kellene jutniuk. Az Energiapolitika 2000 Társulat az Energiapolitika és globalizáció címmel rendezi meg kedden V. energiapolitikai fórumát, ahol a globalizáció és az energiapolitika összefüggéseit vizsgálják meg. Járosi Márton szerint a közösségi érdeket az energiapolitikában úgy lehetne érvényesíteni, ha a még meglévő közösségi tulajdont nem adnák el. A versenypiac szükségességét elismerve a társulat elnöke úgy látja: biztosítani kell, hogy a létszükségletet jelentő energiához megfizethető áron lehessen hozzájutni.


Ehhez társadalmi szolidaritásra van szükség, aminek az energia árában is meg kell mutatkoznia. A gyakorlatban ez azt jelentené, hogy a kisebb fogyasztók olcsóbban juthatnának az energiához. Járosi Márton kifejtette, hogy a fogyasztói érdekvédelemben is olyan intézményre lenne szükség, amely biztosítani tudná a fogyasztók érdekérvényesítését az energiapiacon. A sajtótájékoztatón Bogár László, a Miniszterelnöki Hivatal volt politikai államtitkára úgy vélte, hogy az energetika olyan társadalmi, gazdasági és hatalmi komplexum, amelyet csak a társadalom kontrolljával lehetne működtetni.


Mártha Imre, az MVM Rt. kereskedelmi igazgatója elmondta, hogy a villamosenergia liberalizációja az eddigi tapasztalatok alapján számos gondot jelent a villamosenergia rendszerben. Kedvezőtlen tapasztalat, hogy jelentős keresztfinanszírozás érvényesül a közüzemi szektor és a versenypiac között. A beruházások ösztönzése a mélypontra került, mert hosszú távú szállítási szerződés nélkül a beruházások megtérülése nem biztosított. A kereskedelmi igazgató szerint az energiaszektorban a verseny mindenkinek érdeke, mert hatékonyságra ösztönöz, ugyanakkor nem jelenti azt, hogy a versenyt nem kellene szabályozni. A szabályozás révén a beruházások ösztönzésére, illetve az ellátás biztonságának megteremtésére kellene törekedni.


 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik