Belföld

Fidesz: 150 milliárd kellene az önkormányzatoknak

Kedden a Fidesz – Magyar Polgári Szövetség Önkormányzati Tagozatának kibővített elnöksége áttekintette a jövő évi költségvetés önkormányzatokat érintő fejezeteit és a fővárosi forrásmegosztásról szóló törvény tervezetét. Szita Károly, az Önkormányzati Tagozat elnöke jogosnak vélte a beterjesztett költségvetéshez képest a magyar önkormányzatok 150 milliárd forint többletigényét, amelyet tegnap Szili Katalinnál, az Országgyűlés elnökénél petíció formájában is megerősítettek - tájékoztatta a Fidesz többek között a FigyelőNetet is.

Több mint ezer polgármester és települési képviselő által aláírt nyilatkozatot adtak át a házelnöknek. Az önkormányzatok képviselői arra kérték Szili Katalint, hogy vesse latba tekintélyét, győzze meg a kormányt, győzze meg a parlamenti pártokat arról, hogy jogos a kérelem. Ha az önkormányzatok nem kapják meg az igényelt 150 milliárd forintot a magyar falvak, a magyar városok az Európai Uniós csatlakozás vesztesei lesznek.

A 150 milliárd forinthoz képest a mai napig az önkormányzatok 45 milliárd forint biztosítására kaptak ígéretet.

Nem képezheti piaci alkudozás tárgyát a Fidesz szerint a költségvetés önkormányzati fejezete. A számok önmagukért beszélnek: Medgyessy Péter 10 milliárd forint többlettámogatást biztosít a közalkalmazotti bérek kifizetésére. Az Állami Számvevőszék jelentése szerint is 78 milliárd forint hiányzik a közalkalmazottak (óvónők, tanítók, tanárok, szociális ágazatban, egészségügyben, kultúrában dolgozók) bérének kifizetéséhez. Ha nem kapják meg az önkormányzatok az ÁSZ által is kifogásolt 78 milliárd forintot, akkor a kormány 2004-ben újból óvónőket, tanítókat, tanárokat bocsát majd el, ahogy megtette ezt 2003-ban is.

Ezért az önkormányzatok azt kérik, hogy másra el nem költhető, kötött felhasználású normatívaként, kapják meg 2004-ben a közalkalmazottak és a köztisztviselők bérének fedezetét, amely összeg még az inflációt követő emelés métékét sem fedezi.

Az önkormányzatok övön aluli ütésnek érzik a gazdasági minisztérium október közepén megjelent rendeletét, miszerint a nagyfogyasztóknál átlagosan, a fogyasztás mértékétől függően 40 százalékkal megemelik a gáz árát. Az önkormányzatok intézményfenntartók, így nagyfogyasztónak számítanak. Ha az önkormányzatok olyan mértékben kívánnak jövőre fűteni, ha ugyanabban az időpontban szeretnék bekapcsolni a közvilágítást, mint idén, a megnövekedett energiaköltségre minimum 20 milliárd forintot kellene fordítaniuk. Joggal nehezményezik, hogy ennek ellentételezésére egy fillér sincs a költségvetés tervezetében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik