Belföld

Javuló tendenciát mutat a konjunktúra-index

admin
admin

2003. 11. 17. 11:45

Októberben minimálisan, de javult a GKI Gazdaságkutató Rt. konjunktúra-indexének szezonális hatásoktól megtisztított értéke. Az EU-támogatásával havonta végzett felmérés szerint ezzel folytatódott a március óta tartó, némi hullámzással kísért stagnálás. Ezen belül az üzleti szektor várakozásai kedvezőbbé váltak, a fogyasztóké romlottak.

Az iparban októberben az elmúlt és a következő negyedév termelésének, illetve kilátásainak megítélése is javult. A rendelésállományról alkotott kép is optimistább. A kereskedők javuló üzletmenetről és aktívabb megrendelési politikáról számoltak be. Az építőiparban kissé romlottak a foglalkoztatási várakozások.

A fogyasztók várakozása a nyári zuhanást követően ősszel stagnált. A válaszadók saját pénzügyi helyzetüket októberben a szeptemberinél valamivel rosszabbnak látták, de a következő 12 hónapban enyhe javulásra számítottak. Az ország gazdasági helyzetének megítélése ezzel szemben tovább romlott. A megkérdezettek októberben az előző havinál gyorsabb ütemű áremelkedést érzékeltek, a következő 12 hónapra vonatkozó inflációs várakozásaik szintén erősödtek. Ugyanakkor a munkanélküliség enyhe csökkenésére számítottak. A lakosság vásárlási kedve az előző havinál érezhetően magasabb volt, s a következő 12 hónapban további kismértékű javulást vártak. Emelkedett azok aránya is, akik szerint kedvező az alkalom a megtakarításra.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Budapest, 1968. április 12.
Mátrai Zsuzsa énekesnő részt vesz az Egy óra Majláth Júliával című műsor felvételén. A műsort húsvét hétfőn mutatják be a Magyar Televízióban Kalmár András rendezésében.
MTI Fotó: Patkó Klári
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.