Belföld

Ernst&Young: túl korai a brit kamatemelés

A Bank of England november eleji kamatemelése idő előtti volt, és a további kamatemelések megfojtják a megindult gazdasági növekedést - figyelmeztetett vasárnap ismertetett tanulmányában az Ernst and Young könyvvizsgáló cég.

A világ mértékadó központi bankjai közül elsőnek a Bank of Englandnek fogyott el a türelme: november 6-án negyed százalékponttal 3,75 százalékra emelte irányadó kamatát, a kéthetes repot. Ezzel megfordította a csökkentés 2001. februárban kezdett, azóta változatlan irányzatát. Utoljára 2000. februárban volt kamatemelés, negyed százalékponttal 6,00 százalékra.


A brit központi bank ez évi két, korábbi intézkedése is csökkentés volt: utoljára július elején faragtak le a kéthetes repoból, negyed százalékponttal 3,50 százalékra, új 48 éves mélypontra. Előzőleg, februárban, ugyancsak negyed százalékpontos csökkentés volt, megelőlegezve az akkor még csak tervezett iraki háború bizalomrontó hatását. Az Ernst and Young ITEM Club-jának vezető gazdasági tanácsadója, Peter Spencer szerint a brit központi bank túl korán döntött a kamatemelésről és ezzel azt veszélyezteti, hogy máris gúzsba köti az épp csak erősödni kezdő gazdaságot. Az ITEM Club arra számít, hogy decemberben újabb kamatemelést hajt végre a Bank of England és ez jelentősen visszaveti a fogyasztói bizalmat a karácsonyi nagy bevásárlások idején.


 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik