Belföld

Amerikai bioterrorizmus-törvény sújtja a francia bortermelőket

Miután az utóbbi időben lényegesen csökkent a francia bor amerikai exportja, a december közepén életbe lépő amerikai bioterrorizmus-törvény újabb megpróbáltatások elé állítja a francia bortermelőket.

A biológiai fegyverekkel történő terrorista támadás kockázatának csökkentéséért, december 12-től rendkívül szigorú ellenőrzéseknek vetik alá az Egyesült Államokba érkező élelmiszer-szállítmányokat.

A törvény előírásai óriási bonyodalmakat okoznak a francia bortermelők számára, akiknek a jövőben kötelességük lesz interneten bejelentkezni, regisztráltatni magukat, ha boraikat a tengerentúlon akarják értékesíteni. A gazdák nagyobb része nem csak az internet világában tájékozatlan, hanem az angol nyelvet sem ismeri.

A palackozók is internetezzenek!

Franciaország tavaly 1,7 milliárd euró értékben szállított bort és alkoholtartalmú italokat az “új világba”. A francia borexport 22 százaléka jutott az USA-ba, az ott eladott francia élelmiszertermékek 75 százaléka bor és más alkoholtartalmú ital. Jelenleg mintegy 1100–1200 azoknak a francia bortermelőknek a száma, akiknek fejfájást okoz az új szabályozás, de az új amerikai jogszabály legalább tízszer ennyi franciát érint, hiszen a palackozóknak is alá kell vetniük magukat a bioterrorizmus-törvény előírásainak.

Nem csak Irak miatt

Az USA-ba irányuló francia borexport – a kiváló minőségű bordói kivételével – az utóbbi négy hónap alatt 25 százalékkal csökkent. Bár ez egybeesett a két ország között, az iraki konfliktus kapcsán kialakult diplomáciai nézeteltérésekkel, francia szakemberek elismerik, hogy az amerikai törvény nem a franciáknak igyekszik visszavágni, és semmi köze nincs Franciaország Irakkal kapcsolatos álláspontjához.

Amerikai adatok szerint augusztusban a francia borok az USA borpiacának csupán 15 százalékát tették ki, ez lényeges csökkenést mutat az áprilisi 23 százalékhoz képest. Az USA második legnagyobb “borforrásaként” számon tartott Franciaország az év végére könnyen a negyedik helyre csúszhat vissza, Olaszország, Ausztrália és Chile mögé.


 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik