Belföld

Tárgyalások az úthasználati díjról

Találkozókon igyekeznek tisztázni az úthasználati díjra vonatkozó javaslat kapcsán felmerült kérdéseket a gazdasági és a környezetvédelmi tárca szakértői - írja a Világgazdaság. Az útadó bevezetésére a kormány döntése esetén is leghamarabb 2004. július 1-jén vagy 2005. január 1-jén kerülhet sor.

Néhány héten belül érdemi egyeztetések kezdődhetnek az úthasználati díj bevezetésére vonatkozó javaslatról a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium (KVM), valamint a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium (GKM) között.

A napilap úgy tudja: az eddig levelezés formájában folytatott egyeztetéseket követően a két tárca szakértői a közeljövőben személyes találkozókon próbálják meg tisztázni az útadóra vonatkozó tervezet kapcsán felmerült szakmai kérdéseket.

Az úthasználati díj bevezetésére a környezetvédelmi tárca dolgozott ki törvényjavaslatot, amely a jelenlegi gépjárműadót váltaná fel, és mértéke is megegyezne azzal. Változtatást az jelent, hogy az útadót az országba belépő külföldi gépjárművek után is kivetnék. A belföldi autósoktól befolyt összeg továbbra is az önkormányzatoknál maradna, ezzel szemben a külföldi gépjárművek után fizetett díj a költségvetésbe kerülne. Ez éves szinten mintegy 50 milliárd forint pluszbevételt jelentene az államnak, amelyből a KVM javaslata szerint díjmentessé tennék az autópályákat – annak érdekében, hogy a közúti forgalom minél nagyobb része terelődjön át a sztrádákra, csökkentve ezzel a településeken átvezető utak terheltségét, valamint a zaj- és légszenynyezést.


 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik