Belföld

Tőzsdei lejtmenettel zárult a hét

A napot és a hetet tekintve is eséssel zárta a gyorsjelentések hetét a Budapesti Értéktőzsde irányadó indexe, a BUX. A kiváló számok ellenére az esést a Mol és az OTP papírjai okozták.

A BUX pénteken 123,39 ponttal, vagyis 1,26 százalékkal esett vissza, és 9 679,50 ponton állt meg. A hetet tekintve 0,4 százalékos csökkenést könyvelhetett el a mutató, amit elsősorban a gyorsjelentések előtt túlértékelődő részvények árfolyamkorrekciója okozott.

A pénteki mintegy 10,3 milliárd forintos forgalom negyven százalékát a Mol feletti kötések tették ki, az olajipari cég papírjának árfolyama 3,2 százalékkal esett vissza és 6 575 ponton állapodott meg. Folytatódott az OTP lejtmenete is, a kurzus 2,8 százalékkal csökkent, így a papír fél ötkor már csak 2 791 forintot ért.

A Matáv azonban erősödni tudott, igaz csak három forinttal, ám így is 823 forintra tornázta fel magát a távközlési részvény jegyzése. A Richter 1,0 százalékkal hízott, ezzel 24 800 forintról várja a hétfői nyitást. Az Egis csak szerényen követte a nagy testvért, a 0,1 százalékos árfolyamnövekedés után immár 8 690 forintot ér. A BorsodChem változatlanul 13 420 forinton állt, a Humet viszont 10 forinttal 90 forintra nőtt.

A Danubius 18 százalékos eredménynövekedésről számolt be, a részvény ára viszont 1,47 százalékkal 3.350 forintra gyengült. A Fotex 164 millió forintos veszteséget produkált az első kilenc hónapban, a Fotex-papírok ára 3,52 százalékkal 137 forintra zuhant. A Globus 17 százalékos növekedést produkált, a részvény ára ezzel ellentétesen 3 százalékkal 1.130 forintra csökkent. A NABI 11 millió dolláros veszteséget halmozott fel, pénteki részvényára 3,66 százalékkal 1.840 forintra zuhant. A Rába 4,5 milliárd forintos veszteséget könyvelt el, 900 forintos pénteki záró ára 1,10 százalékos gyengülés. A Zalakerámia 219 százalékos növekedéssel büszkélkedhet az első kilenc hónapban, részvényára előző napi záró értékén, 2.100 forinton fejezte be a pénteki kereskedést.

Szegner Balázs, a Buda-Cash Brókerház Rt. szakértője elmondta: a Mol árát feltehetően mesterségesen nyomták le, mivel a piac arra számít, hogy a jövő héten az ÁPV Rt. bejelenti Mol-részvénycsomagja egy részének eladását. A befektetőknek ezért az alacsonyabb jegyzési ár kialakítása áll érdekükben, ezért igyekeznek az átlagárat csökkenteni. Kiemelte: hiába számoltak be jó eredményekről a nagy kibocsátók, részvényáraikba a jó gazdálkodás hírei már napokkal ezelőtt beépültek, ezért most a profitkivét időszaka következett el.

Makrai Péter, az Erste Bank Rt. szakértője szintén azt emelte ki, hogy a jó kilenc havi eredmények dacára csökkentek a részvényárak a profitrealizálás miatt, de véleménye szerint a jó gazdálkodásról szóló beszámolók hosszú távon árfolyamnövekedéshez vezetnek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik