Belföld

Sikeresen zárult az FHB-részvények értékesítése

Pénteken sikeresen lezárult az FHB Földhitel- és Jelzálogbank Rt. részvényeinek értékesítése - jelentette be az ÁPV Rt. Az értékesítés eredményét hétfőn hozzák nyilvánosságra.

Az FHB-részvényeket november 10-14-ig lehetett jegyezni, párhuzamosan zajló nyilvános és zártkörű forgalomba hozatal során. Az állam kizárólagos tulajdonában lévő, 6,6 milliárd forintos jegyzett tőkéjű hitelintézet 50 százalék mínusz egy szavazatnak megfelelő mértékű pakettjét — egy részvény híján 3,3 millió darab, egyenként ezer forint névértékű részvényt – kínáltak fel vételre.

A nyilvános értékesítésre 350 ezer darab, a zártkörűre pedig 1.874.899 darabot szántak, de fenntartották az átcsoportosítási lehetőséget a zártkörűből a nyilvános javára, így az utóbbi keretében értékesített portfolió elérhette a 900 ezer darabot is. A 800 ezer darab “B” sorozatú törzsrészvényt a bank partnereinek kínálták fel, míg 275 ezer darab részvényt a dolgozók számára különítettek el. A lakossági részvényvásárlást azzal ösztönözték, hogy a magánszemélyek személyenként legfeljebb 300 darab részvényt részvényenként 300 forint árkedvezménnyel igényelhettek.

A meghirdetett maximumár 4900 forint volt. A zártkörű értékesítési árat várhatóan november 15-én állapítják meg az intézményi befektetők ajánlatai alapján, könyvépítéses módszerrel. Az ÁPV figyelemmel lesz arra, hogy a tőzsdei bevezetést követően likvid maradjon a papír, így az árat várhatóan úgy határozzák meg, hogy 20-25 százalékos kielégítetlen kereslet maradjon. A nyilvános értékesítési ár – ezt várhatóan november 18-án teszik közzé — nem haladhatja meg a maximumárat.

A maximumár a saját tőkére vetítve 300 százalékos árfolyamot jelent, s ha ezen az áron értékesítenék a részvényeket, az állam 16,2 milliárd forintos bevételhez jutna a névértéken 3,3 milliárd forintos pakett értékesítéséből.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik