Belföld

Magyarország a legstabilabb feltörekvő piacgazdaság

Valamelyes romlás ellenére Magyarország továbbra is a legstabilabb feltörekvő piaci gazdaság azon a listán, amelyet a Lehman Brothers befektetési ház és a Eurasia gazdaságelemző csoport állít össze rendszeresen, széles kritériumrendszer alapján.

A két nagy ház, amelynek legújabb éves felmérését a pénteki
The Economist ismerteti, azt igyekszik mérni különböző politikai, gazdasági és gazdaságpolitikai ismérvek összevetésével, hogy a 16 legjelentősebb feltörekvő térségi ország mennyire képes ellenállni a külső válságoknak, illetve elkerülni, hogy ilyen válságokat maga előidézzen. Magyarország, csakúgy, mint tavaly, az idei október végi állapot alapján összeállított listát is vezeti, a lehetséges 100 pontból 74-et begyűjtve. Az ország annak ellenére is megőrizte vezető helyét, hogy a Lehman-Eurasia politikai stabilitási indexben pontszáma néggyel csökkent tavaly október óta.


A listán Lengyelország a második 70 ponttal, az egy évvel
ezelőtti 72 pont után. A stabilitási lista alsó kategóriájában továbbra is a befektetési szempontból kockázatosabbnak tartott országok találhatók, ezek közül azonban több olyan is növelte pontszámát, amely az utóbbi években komoly politikai vagy piaci megrázkódtatásokat szenvedett el. Javult egyebek mellett a nyolcadik helyen lévő Oroszország, a kilencedik Argentína, a 11. Törökország, a 14. Venezuela és a 15. Indonézia pontszáma is. Az utolsó helyen változatlan, 50 pontos stabilitási indexszel Kolumbia áll.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik