Belföld

László Csaba: adócsökkentés kell a versenyképesség javításához

László Csaba pénzügyminiszter szerint a versenyképesség legfontosabb feltétele az adószint további csökkentése.

A pénzügyi tárca vezetője pénteken Debrecenben egy kamarai fórumon vett részt. Előadásában kilátásba helyezte, hogy a jövő nyárra újrakodifikálják a személyi jövedelemadóról, illetve az általános fogyasztási adóról szóló törvényeket. Megítélése szerint az adóadminisztrációban is vannak tartalékok; “a racionalizálás irányába mozdítja a szervezetet az APEH mostani létszámleépítése is”.

A pénzügyminiszter “idegen test”-nek nevezte a magyar adórendszerben az iparűzési adót. “A 250 milliárd forintos bevételt jelentő iparűzési adót nem lehet egyszerre megszüntetni, de feltétlenül felül kell vizsgálni az önkormányzati adózási rendszer egészének felülvizsgálatával együtt” – tette hozzá.

Kérdésre válaszolva a fórumon László Csaba úgy ítélte meg, hogy a magyar gazdaság 30-35 százaléka még mindig “fekete”. Hangsúlyozta: bár olyan olajügyletek már nincsenek, mint 1995 előtt zajlottak, még mindig sok a tennivaló, amiben – megítélése szerint – jelentős tartalékai vannak a munkaügyi ellenőrzésnek.

Szólt arról is, hogy bár ő sem szeretné, ha egy-egy települést az egykori várfalakhoz hasonlóan bástyáznának körül a bevásárlóközpontok, de tényként közölte, hogy a kereskedelem átalakulási folyamata az adóbevételekben is érződik.

Ugyancsak kérdésre válaszolva a Szlovákiában bevezetett egységes szja-áfa-társasági adórendszert “érdekes kísérletnek” minősítette a pénzügyminiszter. Hozzátette, hogy az utóbbi években végrehajtott reformok eredményeként Szlovákia Magyarország komoly versenytársává vált. “A jövőben ugyancsak komoly versenytársként kell számolni Szerbiával, Romániával és Bulgáriával is” – tette hozzá a pénzügyminiszter.

A privatizációról szólva László Csaba kirobbanó sikerként értékelte a Postabank eladását. Elmondta azt is, hogy a Dunaferr privatizációja során jelenleg négy komoly szakmai befektető vizsgálja a céget. A Mahartról közölte: a cég érdekeit szolgálja, hogy tőkeerős szakmai befektető lépjen be a tulajdonosi körbe.

László Csaba kijelentette: az idei 3 százalékos és a jövőre tervezett 3,5 százalékos gazdasági növekedés után stabilan évi 4 százalék fölötti növekedésre van lehetőség. Ha az inflációt 3 százalék alatt tartják, Magyarország 2008-ra képes lesz az eurózónához csatlakozni.

A gazdasági fórumot követő sajtótájékoztatón László Csaba elmondta: az Országgyűlés várhatóan december közepére, de legkésőbb december 20-ra elfogadja a jövő évi költségvetést. A Pénzügyminisztériumban megbirkóznak a Fidesz által benyújtott több mint 1.400 módosító indítvánnyal – tette hozzá.

– Szakmai értelemben ezek az indítványok nem sokat tettek hozzá a jövő évi költségvetéshez. A módosító indítványokat számítógépen nyújtották be, és nem áll mögöttük komoly szakmai munka – mondta.

A pénzügyminiszter a sajtótájékoztatón bejelentette: a gazdasági kabinet legutóbbi ülésén zöld utat adott a PPP-konstrukcióban megépíthető egyetemi kollégiumoknak. Elsőként Debrecenben épülhet fel a mintegy ezer személyes kollégium a Kassai úti egyetemi kampuszon.

Kiemelte: a PPP-konstrukció (a magántőke bevonása az állami fejlesztésekbe) jó módszer arra: úgy épüljenek kollégiumok, hogy az ne terhelje a központi költségvetést. Megítélése szerint 2006-ra e módszerrel megvalósulhat a kormányprogramban kitűzött 10 ezer új kollégiumi férőhely.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik