Belföld

László Csaba: adócsökkentés kell a versenyképesség javításához

László Csaba pénzügyminiszter szerint a versenyképesség legfontosabb feltétele az adószint további csökkentése.

A pénzügyi tárca vezetője pénteken Debrecenben egy kamarai fórumon vett részt. Előadásában kilátásba helyezte, hogy a jövő nyárra újrakodifikálják a személyi jövedelemadóról, illetve az általános fogyasztási adóról szóló törvényeket. Megítélése szerint az adóadminisztrációban is vannak tartalékok; “a racionalizálás irányába mozdítja a szervezetet az APEH mostani létszámleépítése is”.

A pénzügyminiszter “idegen test”-nek nevezte a magyar adórendszerben az iparűzési adót. “A 250 milliárd forintos bevételt jelentő iparűzési adót nem lehet egyszerre megszüntetni, de feltétlenül felül kell vizsgálni az önkormányzati adózási rendszer egészének felülvizsgálatával együtt” – tette hozzá.

Kérdésre válaszolva a fórumon László Csaba úgy ítélte meg, hogy a magyar gazdaság 30-35 százaléka még mindig “fekete”. Hangsúlyozta: bár olyan olajügyletek már nincsenek, mint 1995 előtt zajlottak, még mindig sok a tennivaló, amiben – megítélése szerint – jelentős tartalékai vannak a munkaügyi ellenőrzésnek.

Szólt arról is, hogy bár ő sem szeretné, ha egy-egy települést az egykori várfalakhoz hasonlóan bástyáznának körül a bevásárlóközpontok, de tényként közölte, hogy a kereskedelem átalakulási folyamata az adóbevételekben is érződik.

Ugyancsak kérdésre válaszolva a Szlovákiában bevezetett egységes szja-áfa-társasági adórendszert “érdekes kísérletnek” minősítette a pénzügyminiszter. Hozzátette, hogy az utóbbi években végrehajtott reformok eredményeként Szlovákia Magyarország komoly versenytársává vált. “A jövőben ugyancsak komoly versenytársként kell számolni Szerbiával, Romániával és Bulgáriával is” – tette hozzá a pénzügyminiszter.

A privatizációról szólva László Csaba kirobbanó sikerként értékelte a Postabank eladását. Elmondta azt is, hogy a Dunaferr privatizációja során jelenleg négy komoly szakmai befektető vizsgálja a céget. A Mahartról közölte: a cég érdekeit szolgálja, hogy tőkeerős szakmai befektető lépjen be a tulajdonosi körbe.

László Csaba kijelentette: az idei 3 százalékos és a jövőre tervezett 3,5 százalékos gazdasági növekedés után stabilan évi 4 százalék fölötti növekedésre van lehetőség. Ha az inflációt 3 százalék alatt tartják, Magyarország 2008-ra képes lesz az eurózónához csatlakozni.

A gazdasági fórumot követő sajtótájékoztatón László Csaba elmondta: az Országgyűlés várhatóan december közepére, de legkésőbb december 20-ra elfogadja a jövő évi költségvetést. A Pénzügyminisztériumban megbirkóznak a Fidesz által benyújtott több mint 1.400 módosító indítvánnyal – tette hozzá.

– Szakmai értelemben ezek az indítványok nem sokat tettek hozzá a jövő évi költségvetéshez. A módosító indítványokat számítógépen nyújtották be, és nem áll mögöttük komoly szakmai munka – mondta.

A pénzügyminiszter a sajtótájékoztatón bejelentette: a gazdasági kabinet legutóbbi ülésén zöld utat adott a PPP-konstrukcióban megépíthető egyetemi kollégiumoknak. Elsőként Debrecenben épülhet fel a mintegy ezer személyes kollégium a Kassai úti egyetemi kampuszon.

Kiemelte: a PPP-konstrukció (a magántőke bevonása az állami fejlesztésekbe) jó módszer arra: úgy épüljenek kollégiumok, hogy az ne terhelje a központi költségvetést. Megítélése szerint 2006-ra e módszerrel megvalósulhat a kormányprogramban kitűzött 10 ezer új kollégiumi férőhely.

Címkék: archívum

Ajánlott videó mutasd mind

Ha elkészül a koronavírus-vakcina, csak akkor jön majd a neheze

Néhány hónap múlva forgalomba kerülhetnek az első koronavírus-vakcinák, de azokat el is kell juttatni az emberekhez. A feladat összetett, és egyelőre az is kérdés, mennyit tudnak majd rövid idő alatt gyártani az oltóanyagból. Meg persze az is, hogy kinek jut belőle.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.