Belföld

László Csaba: adócsökkentés kell a versenyképesség javításához

admin

2003. 11. 14. 15:58

László Csaba pénzügyminiszter szerint a versenyképesség legfontosabb feltétele az adószint további csökkentése.

A pénzügyi tárca vezetője pénteken Debrecenben egy kamarai fórumon vett részt. Előadásában kilátásba helyezte, hogy a jövő nyárra újrakodifikálják a személyi jövedelemadóról, illetve az általános fogyasztási adóról szóló törvényeket. Megítélése szerint az adóadminisztrációban is vannak tartalékok; “a racionalizálás irányába mozdítja a szervezetet az APEH mostani létszámleépítése is”.

A pénzügyminiszter “idegen test”-nek nevezte a magyar adórendszerben az iparűzési adót. “A 250 milliárd forintos bevételt jelentő iparűzési adót nem lehet egyszerre megszüntetni, de feltétlenül felül kell vizsgálni az önkormányzati adózási rendszer egészének felülvizsgálatával együtt” – tette hozzá.

Kérdésre válaszolva a fórumon László Csaba úgy ítélte meg, hogy a magyar gazdaság 30-35 százaléka még mindig “fekete”. Hangsúlyozta: bár olyan olajügyletek már nincsenek, mint 1995 előtt zajlottak, még mindig sok a tennivaló, amiben – megítélése szerint – jelentős tartalékai vannak a munkaügyi ellenőrzésnek.

Szólt arról is, hogy bár ő sem szeretné, ha egy-egy települést az egykori várfalakhoz hasonlóan bástyáznának körül a bevásárlóközpontok, de tényként közölte, hogy a kereskedelem átalakulási folyamata az adóbevételekben is érződik.

Ugyancsak kérdésre válaszolva a Szlovákiában bevezetett egységes szja-áfa-társasági adórendszert “érdekes kísérletnek” minősítette a pénzügyminiszter. Hozzátette, hogy az utóbbi években végrehajtott reformok eredményeként Szlovákia Magyarország komoly versenytársává vált. “A jövőben ugyancsak komoly versenytársként kell számolni Szerbiával, Romániával és Bulgáriával is” – tette hozzá a pénzügyminiszter.

A privatizációról szólva László Csaba kirobbanó sikerként értékelte a Postabank eladását. Elmondta azt is, hogy a Dunaferr privatizációja során jelenleg négy komoly szakmai befektető vizsgálja a céget. A Mahartról közölte: a cég érdekeit szolgálja, hogy tőkeerős szakmai befektető lépjen be a tulajdonosi körbe.

László Csaba kijelentette: az idei 3 százalékos és a jövőre tervezett 3,5 százalékos gazdasági növekedés után stabilan évi 4 százalék fölötti növekedésre van lehetőség. Ha az inflációt 3 százalék alatt tartják, Magyarország 2008-ra képes lesz az eurózónához csatlakozni.

A gazdasági fórumot követő sajtótájékoztatón László Csaba elmondta: az Országgyűlés várhatóan december közepére, de legkésőbb december 20-ra elfogadja a jövő évi költségvetést. A Pénzügyminisztériumban megbirkóznak a Fidesz által benyújtott több mint 1.400 módosító indítvánnyal – tette hozzá.

– Szakmai értelemben ezek az indítványok nem sokat tettek hozzá a jövő évi költségvetéshez. A módosító indítványokat számítógépen nyújtották be, és nem áll mögöttük komoly szakmai munka – mondta.

A pénzügyminiszter a sajtótájékoztatón bejelentette: a gazdasági kabinet legutóbbi ülésén zöld utat adott a PPP-konstrukcióban megépíthető egyetemi kollégiumoknak. Elsőként Debrecenben épülhet fel a mintegy ezer személyes kollégium a Kassai úti egyetemi kampuszon.

Kiemelte: a PPP-konstrukció (a magántőke bevonása az állami fejlesztésekbe) jó módszer arra: úgy épüljenek kollégiumok, hogy az ne terhelje a központi költségvetést. Megítélése szerint 2006-ra e módszerrel megvalósulhat a kormányprogramban kitűzött 10 ezer új kollégiumi férőhely.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

(FILES)(COMBO) This combination of file pictures created on May 10, 2018 shows US President Donald Trump during a rally at Total Sports Park in Washington, Michigan on April 28, 2018, and a photo released from North Korea's official Korean Central News Agency (KCNA) on April 21, 2018 of North Korean leader Kim Jong-Un delivering a speech while attending the Third Plenary Meeting of the Seventh Central Committee of the Workers' Party of Korea in Pyongyang.

US President Donald Trump told North Korean leader Kim Jong-Un on May 24, 2018, in letter that the Singapore summit will not take place. / AFP PHOTO / AFP PHOTO AND KCNA VIA KNS / Mandel Ngan AND - /  - South Korea OUT / REPUBLIC OF KOREA OUT   ---EDITORS NOTE--- RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO/KCNA VIA KNS" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS
THIS PICTURE WAS MADE AVAILABLE BY A THIRD PARTY. AFP CAN NOT INDEPENDENTLY VERIFY THE AUTHENTICITY, LOCATION, DATE AND CONTENT OF THIS IMAGE. THIS PHOTO IS DISTRIBUTED EXACTLY AS RECEIVED BY AFP.  /
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.