Belföld

Gondban a stabilitási paktum megszegői

A német sajtó jelentése szerint az Európai Bizottság a jövő héten kötelezően végrehajtandó gazdasági intézkedéseket “ajánl“ Berlinnek, s nem lesz helye újabb kifogásoknak, ha a németek el akarják kerülni az eurómilliárdokra rúgó büntetést.

Németország két egymást követő évben szegte meg az euró stabilitása érdekében (egyébként jórészt éppen német javaslatra) elfogadott szabályokat és az idén sem tartja be a stabilitási és növekedési paktum előírásait.

Berlin a jövő évi költségvetési deficitet a GDP 3,9 százalékában állapította meg (a stabilitási paktum szerint a plafon 3 százalék), így Brüsszel arra fogja utasítani Németországot, hogy rendkívüli intézkedésekkel csökkentse a hiányt. Ha az ezt szolgáló lépések nem történnek meg, akkor az Európai Bizottság milliárdos nagyságrendű büntetést szab ki.

Brüsszel nem hisz a könnyeknek

A bizottság terveit a német kormány dühösen fogadta. Hans Eichel pénzügyminiszter szerint Berlin együttműködő, tehát semmi szükség “kiegészítő intézkedéseket” kényszeríteni az országra. Az EU kormánya viszont mindenképpen látni akarja annak garanciáját, hogy a német deficit legkésőbb 2005-re három százalék alá csökken.

A Süddeutsche Zeitung információi szerint szerint “99 százalékban biztos”, hogy Brüsszel további költségcsökkentő intézkedések meghozatalára kényszeríti Németországot.

A kicsik fegyelmeznék a nagyokat

Az új, nagy határozottságot mutató brüsszeli elképzelések ismeretében drámai izgalmakat várhatunk az EU pénzügyminisztereinek november 24-25-i találkozójától. A legutóbbi ECOFIN-ülésen elhalasztották a döntést Franciaországgal kapcsolatban, amely ugyancsak költségvetési hiánya miatt került a szankciók küszöbére, most pedig itt van a németek ügye.

A kibontakozó és egyre élesebb konfliktus az euró sorsát is befolyásolhatja, hiszen Németország és Franciaország szavazatai elegendők ahhoz, hogy megakadályozzák saját elmarasztalásukat. Az Európai Központi Bank és a kisebb országok – különösen Ausztria és Hollandia –arra figyelmeztetnek: minden politikai lépés, amely a gazdasági követelmények lazítására irányul, aláássa a szabályok és ennélfogva az euró hitelét.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik