Belföld

Elkészült a közösségi támogatási keretterv

Magyarország elkészítette és a napokban átadta az Európai Uniónak (EU) a Nemzeti Fejlesztési Tervvel (NFT) összefüggő közösségi támogatási kerettervet - jelentette be Baráth Etele pénteken, Mohácson.

A Miniszterelnöki Hivatal Nemzeti Fejlesztési Terv és EU Támogatások Hivatalát vezető politikai államtitkár egy, a témában tartott konferencián elmondta: keddre várható a keretterv végső lezárása, szövegezése, december 19-én megtörténik a Magyarország és az unió közötti szerződéskötés, január 2-án pedig már kiírhatók a támogatások elnyeréséhez szükséges pályázatok. A támogatási keretterv annak a 62 jogcímnek a pontos megfogalmazása, amelyek alapján 2004-től el lehet nyerni az uniós pénzforrásokat.


Az államtitkár rámutatott: az NFT 5 operatív programja közül az infrastruktúra terén kiemelt támogatást sikerült elérni, a felhasználható pénzeszközök 50 százaléka infrastrukturális fejlesztésekre jut. Ez jelentősen javítja a hazai gazdaság kiszámíthatóságát, átértékeli különböző térségek kapacitását, ami jelentős tőkevonzó képességet eredményezhet, ezáltal további gazdasági növekedést hozhat. Baráth Etele közölte: 2004-től 3 éven át összesen mintegy 1.200 milliárd forint uniós fejlesztési forrásra számíthat Magyarország. Ez véleménye szerint 0,8-0,9 százalékos GDP növekedést és mintegy 100 ezer új munkahely teremtését teszi lehetővé.


Felhívta ugyanakkor a figyelmet arra, hogy a pályázatok elbírálásánál előnyt élveznek azok, amelyeket megfelelő formában a lehető leghamarabb benyújtanak, illetve azok, amelyek elmaradott térségek fejlődését segíthetik. Az államtitkár hangsúlyozta: az NFT egyik fő célja az elmaradott térségek felzárkóztatása. Ugyanakkor sajnálatosnak nevezte, hogy az elmúlt 5-8 évben jelentősen nőttek a régiós különbségek; a legfejlettebb térség 2,9 helyett most 3,4-szer fejlettebb a legelmaradottabbnál.


 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik