Belföld

Egyre kevesebb japán fektet be Magyarországon

A Japánból származó magyarországi befektetések a korábbi 3.-4. helyről az 5.-6. helyre estek vissza, de még ez a helyezés is azt mutatja, hogy a szigetország továbbra is ott van a befektetők élcsoportjában, s számunkra nagyon fontos a jelenléte - szögezte le Csillag István, gazdasági és közlekedési miniszter Brüsszelben.



A magyar miniszter azon a befektetési konferencián vett részt a belga fővárosban, amelyet az Európai Bizottság kereskedelmi főigazgatósága szervezett japán vállalatvezetőknek. A tanácskozáson ő volt a felkért előadó abban a témában, hogy a japánok számára milyen előnyöket hozhat az Európai Unió kibővítése. Ő is, és más felszólalók is rámutattak: a nyugati szinthez képest még mindig alacsony munkaerőköltségek, az infrastruktúra gyors ütemű modernizálása mind-mind csökkenti a termelési költségeket, ráadásul a japánok nem pusztán az Európai Unió piacára jutnak be, ha megtelepszenek a közép-európai régióban, hanem a térségtől keletre lévő, egy ideig még biztos az EU-n kívül maradó piacokhoz (Ukrajna, Oroszország) is közel kerülnek.

A tanácskozás szünetében Csillag István elmondta: magyar részről arra számítanak, hogy a japán gazdaság megindult növekedése nyomán, másrészt a magyar gazdaságpolitika hitelesebbé válása miatt, no meg azért, mert tőlünk elérhetők a keleti, ukrán, román piacok is, tehát ezen három okból élénkülni fog a japánok érdeklődése Magyarország iránt. – Ennek első jeleit már látjuk is – mondta, hozzátéve: annyiban viszont változás lesz, hogy mivel a nagy japán cégek már túlnyomórészt jelen vannak Magyarországon, most a közepes vállalatok érdeklődnek.

Arra a kérdésre, hogy miért érdemes a japánoknak adott esetben minket választania a többi csatlakozó országgal szemben, Csillag úgy válaszolt: Magyarországnak három fontos előnye van. Egyrészt a földrajzi fekvése (még Közép-Európának is a közepén vagyunk), no meg a megindult infrastruktúra fejlesztés, például az autópályaprogram miatt javul a piacok megközelíthetősége. Másrészt a határon kívüli magyarság miatt a nálunk letelepedő cégek nem egy 10 milliós, hanem egy ennél jóval nagyobb piacra tehetnek szert. S végül a világos gazdaságpolitika, a különböző kockázati tényezők hiánya (például a sztrájkok viszonylag alacsony száma, no meg a politikai stabilitás, az hogy minden eddigi kormány kitöltötte saját mandátumát) szintén vonzó tényező lehet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik