Belföld

Befektetők és környezetvédelem – a tárca javulást vár

A környezetvédelmi tárca a környezet állapotának érzékelhető javulását várja attól, hogy a szennyezőanyag-kibocsátók egyre inkább érdekeltté válnak a korszerű, tisztább technológiák bevezetésében.

Erről Persányi Miklós környezetvédelmi és vízügyi miniszter pénteken Budapesten, a Befektetői Tanács vezetőségével folytatott megbeszélésén beszélt – tudatta a tárca sajtóosztálya a találkozót követően.

A környezetvédelmi tárca vezetője a jelentős magyarországi beruházó cégek képviselőit tömörítő testület megbízottait a környezetvédelmi szabályozás gazdasági eszközeiről tájékoztatta. Persányi Miklós a megbeszélésen szólt arról, hogy a jövőre, illetve 2005-ben hatályba lépő környezetvédelmi díjak bevezetése a magyarországi környezet állapotának javulásához vezet majd.

A találkozó résztvevői egyetértettek abban, hogy a környezetvédelmi célok megvalósításához jelentős állami forrásokra van szükség. Emellett azonban a gazdaság minden szereplőjének – illetve társadalmi méretekben is – az eddiginél több pénzt kell fordítani környezetvédelemre – hangoztatták.

Nem vitatták azt sem, hogy a szennyező fizessen elv érvényesüljön, ugyanakkor örvendetesnek tartották, hogy a környezetterhelési díjak bevezetésében a fokozatosság elve érvényesül.

A miniszteri tájékoztatón a Befektetői Tanács tagjai javasolták, hogy a környezetvédelmi díjakból befolyó összegeket az állam különítse el egy alapba, amely révén garantálható lenne a felhasználás átláthatósága. Fontosnak ítélték a befektetők képviselői azt is, hogy a beszedett összegeket valóban környezetvédelmi célokra fordítsák.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik