Belföld

Hátrányban a nők az informatikai iparban

Az amerikai informatikai iparban dolgozó nők előmenetelét ugyanazok a gondok akadályozzák, mint bármely más területen - állapította meg egy szerdán közzétett tanulmány.

A nők szakmai előmenetelét gátló legfontosabb tényezők a vállalati kultúra, a tehetség felismerésének és fejlesztésének hiánya, az elszigeteltség, valamint a munka és a családi/magánélet összeegyeztethetőségének nehézsége, akárcsak a többi iparágban, állapította meg a kutatást végző Catalyst cég.

A nők sikereket érnek el a technológiai cégeknél, de egyértelműen kisebbségben vannak a vezetői posztokon. A nők lehetőségei javulnának, ha a gátló tényezőket kiiktatnák, ami a Catalyst szerint lehetséges is volna. A kutatás eredménye nem volt meglepő, állítja a cég – az azonban több mint figyelemreméltó, hogy bár a férfiak és a nők is tisztán látják a nők elfogadásának hiányát, az egész ágazat még mindig úgy tekint magára, mint ahol az előremenetelt kizárólag az érdemek határozzák meg. A Catalyst 75 amerikai csúcsvezetővel folytatott kerekasztal beszélgetést a témáról. A vizsgálatot a Microsoft, a Dell, az IBM és az Intel finanszírozta.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik