Belföld

A Vodafone javított az Antenna Hungária eredményén

Anyavállalati és konszolidált szinten is az Antenna Hungária (AH) Rt. 2003. első három negyedéve során nyereségesen gazdálkodott, az anyavállalat üzleti eredménye meghaladta az 1,6 milliárd forintot, mérleg szerinti eredménye pedig 641 millió forintot tett ki.

Az AH-csoport (konszolidált) mérleg szerinti nyeresége 289 millió forintot tett ki. A konszolidált eredményre ezúttal is nagymértékben hatással volt a Vodafone Magyarország Rt. konszolidációja, a korábbi – AH részvétele nélküli – tőkeemeléseket követő időszakokhoz hasonlóan ebben az esetben kedvező irányban. Az AH-csoport kötelezettségállománya kedvezően változott, 1,3 milliárd forinttal csökkent 2003. első három negyedévében.

Amint azt a korábbi gyorsjelentési időszak során jeleztük, az Antenna Hungária Rt. III. negyedéves gyorsjelentésének adataira a Vodafone Magyarország Rt. konszolidációja – a korábbi tőkeemeléseket követő időszakokhoz hasonlóan – kedvező hatással lesz: az anyavállalat részesedése a tavaszi tőkeemelés – melyben az Antenna Hungária Rt. nem vett részt – cégbírósági bejegyzésével 12,1 százalékra csökkent. Az ázsióval történt tőkeemelésnek és a részesedés csökkenésének eredményeként az anyavállalat részesedésére jutó saját tőke 2002. december 31-éhez képest 955 millió forinttal magasabb, mely növeli a konszolidált eredményt. Ennek eredményeképpen az előző időszak mérleg szerinti veszteségeihez képest a III. negyedéves gyorsjelentés immáron konszolidált szinten is nyereségről számol be.

Az AH-csoport értékesítésének nettó árbevétele 2003. első három negyedévében 19,1 milliárd forint volt, amely 4,2 százalékkal haladta meg a 2002. szeptember 30-i összeget. 2003-ban a vállalatcsoport bevételeinek 57 %-a műsorterjesztésből, 21 %-a távközlésből, 8 %-a AntennaMikro szolgáltatásból, 4 %-a szerviz szolgáltatásból, 10 %-a pedig egyéb tevékenységekből (infrastruktúra-bérbeadás, stb.) származott.

A vállalatcsoport üzleti tevékenységének eredménye közel 800 millió forint, amely 787 millió forinttal alacsonyabb a 2002. harmadik negyedévi értéknél. A csökkenés elsősorban azért következett be, mert 2002-ben ingatlan értékesítésből származott egyszeri bevétele az anyavállalatnak. Anyavállalati szinten az AH 1,63 milliárd forint üzleti eredményt ért el.

A pénzügyi műveletek eredménye 2003-ban az előző év hasonló időszakához képest több mint 1 milliárd forinttal javult, döntően a Vodafone Magyarország Rt.-ben ázsióval történt tőkeemelésnek és a részesedés csökkenésének, valamint a fizetendő kamatok és kamatjellegű ráfordítások közel 20 százalékos csökkenésének eredményeként.

A csoport kötelezettségei 2002. III. negyedévi adatához képest közel 1,3 milliárd forinttal csökkentek, a hitelállomány összetétele pedig a rövidtávú hitelek kedvezőbb konstrukciójú hosszú távú hitelekkel történő kiváltása következtében pozitívan változott.

Ajánlott videó

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.