Belföld

Vesztésre áll Amerika az acélháborúban

Az Egyesült Államok komoly büntetésre számíthat, miután a Kereskedelmi Világszervezet, a World Trade Organisation (WTO) hétfői nyilatkozatában illegális amerikai acélimport-tarifákról számolt be.

A WTO bejelentése Európa győzelmét jelenti és arra kényszeríti az amerikai kormányt, hogy felülvizsgálja acélipari árait. Az USA már jelezte, hogy nem ért egyet a WTO 186 oldalas jelentésével. „Nem helyénvaló a WTO-dokumentum, amely elmarasztalja Amerikát, de tanulmányozni fogjuk” – mondta Scott McClellan, a Fehér Ház szóvívője a BBC kérdésére válaszolva.

Pascal Lamy, az EU kereskedelmi biztosa elmondta, hogy az unió válaszlépésként 8 és 30 százalék közötti vámemelést fog eszközölni, ami az amerikai importban 1,9 milliárd euró többletkiadást jelent, ha az USA nem változtat a jelenlegi szabályozáson – írta a Financial Times.

Az EU Japánnal, Koreával, Kínával, Svájccal, Norvégiával, Új-Zélanddal és Brazíliával közösen nyújtotta be panaszát a WTO-hoz. A WTO által kiadott dokumentum nem hagy más választást az USA számára, csak hogy azonnal szakítson a Világkereskedelmi Szervezet elveivel ellenkező árszabással.

A vita múlt év januárjára nyúlik vissza, amikor az USA 30 százalékos védővámot állpított meg az Európából érkező acéltermékekre.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik